Kolumne 19.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Začinsko bilje

U svakom vrtu nađe se neko začinsko bilje. Odlučite koje vam najviše odgovara.
• PELIN je biljka vrlo aromatičnog mirisa i gorkog okusa. Kuhinjski je začin, pobuđuje apetit. Raste pojedinačno na slobodnom prozračnom, ali toplom mjestu, na sunčanim rubovima ili uza zidove. Provrela i nerazrijeđena otopina otjerat će štitaste uši s ribiza.
• KIM je jedna od najstarijih začinskih biljki. Blagotvorno djeluje na probavni sustav, zato se dodaje teškim jelima. Za uzgoj kima odgovaraju polusjenovita mjesta te humusna tla. Sije se plitko, izravno na otvoreno, a za klijanje mu je potrebno dovoljno svjetla.
• TIMIJAN - njime se začinjuju sve vrste mesa u svijetlom ili tamnom umaku, pečenke od svinjetine, janjetine, divljači, jela od rajčica, patlidžana ili tikvica. Kao začin, može se upotrijebiti cijela grančica ili nasjeckani listići. Sije se u razmaku od 20 cm početkom ožujka u klijalište, a na otvoreno se sadi potkraj svibnja.
• ANIS pobuđuje apetit i probavu te izlučuje tjelesne sokove i smiruje napetost. Pri uzgoju anis traži proljeće i suho ljeto te dobro pognojeno propusno i humusno tlo. Kod izravnog sijanja na gredicu preporučuje se miješan uzgoj s nešto snažnijim kolijanderom.
• MAŽURAN je ljubimac mediteranske kuhinje. Poboljšava jela od svinjetine i peradi, ali i mahunastog povrća. Za uzgoj treba obrađeno humusno tlo, a odgovara mu sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Mladi vršni izdanci beru se prije cvatnje.

Izvor: 3034