Kolumne 04.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Zašto je Noć muzeja utonula u mrak?

Tamu osniježenog Perivoja Zrinskih u petak (30. siječnja) probijaju luči s okana drevne čakovečke palače. Uređena svita slijeva se u dvorac u kojem počinje manifestacija Noć muzeja - priredba koju brojni građani s nestrpljenjem očekuju. Ima tu raskoši... ića, pića... svega što narod voli.

Što se ića i pića tiče, toga je, zahvaljujući učenicima i nastavnicima Srednje škole Prelog u Muzeju bilo u izobilju, toliko neodoljivom da pladnjeve nije trebalo ni prati. Koliko je navala na hranu radovala mlade kuhare, toliko su njihovi nastavnici bili konsternirani kad su vidjeli pojedince koje su trpali kolače na papirnate tanjure - da ponesu kući!? Evo jedne sličice iz muzejske žderaonice: fina čakovečka gospođa u ozbiljnijim godinama me, s punim ustima slasnog zalogaja, pita: "Željka, a di je tu kakšna izložba? 

 

To je dobro - jer hrana je, očigledno, magnet kojim se kulturi privlači narod.

 

Nastavnici mladih preloških kuhara, slastičara i konobara,  zbrku su, pokrili toplinom, rekavši mi: - Djeca su umorna, cijeli su dan pripremali jela i dali su sve od sebe. Drago nam je da su se naši specijaliteti dopali posjetiteljima. Djeci ćemo u ponedjeljak podijeliti petice - da zaokružimo ovaj uspjeh.

 

UNIVERZALNI UM

 

Hrvatsko muzejsko društvo je izabralo temu 10. Noći muzeja: Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um. Time su se konceptualno nadovezali na prošlogodišnju manifestaciju s težnjom da se afirmiraju velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti te njihovo interpoliranje u kulturno - turističke programe. 

 

Temu su podržali mnogi muzeji u Hrvatskoj, između ostalih i preloški Croata insulanus. Ali ne i Muzej Međimurja u Čakovcu. Ni sličicom ni riječju, makar negdje u kutu - nikom na putu.

 

To nikako nije na duši mladim kustosicama čakovečkog Muzeja jer su odradile lavovski posao i pripremile izvrstan program, ali jest ravnatelju - povjesničaru Vladimiru Kalšanu. Na pladnju je imao poveznicu kakvu nema nitko: Čakovec je na "brdovitom Balkanu" prvi elektrificiran 1893. godine. U novinama toga doba, na dan 1. listopada 1893., osvanuo je članak pod naslovom Čakovec je pobijedio mrak!, kojim je obilježen povijesni trenutak puštanja u pogon prve javne električne centrale. Bila je to izvrsna, no propuštena, prilika podsjetiti građane na ovaj nezanemariv događaj. 

 

TESLINA "OPOMENA"

 

Ipak, Nikola Tesla je u čakovečkom Muzeju u petak navečer bio prisutniji nego bilo gdje u Hrvatskoj. Ljudi, nećete vjerovati! U pola priredbe, u palači Katarininoj i Petrovoj - NESTADE STRUJE! Strčaše se organizatori, oznoji se ravnatelj, al badava, mrak u trenu proguta Noć muzeja. Zbunjeni, nagurani posjetitelji na prvom katu palače pipali su zidove tražeći - Teslin prekidač da osvijetle gustu tminu. Drugi se na mokrom mramoru mračnog stepeništa dosjetiše da im mobiteli svijetle, a teško da bi i oni svijetlili da nije davno zasvijetlio veliki izumitelj. I bi (ponovo) svjetlo - po intervenciji električara, no ostade opomena. Bez Tesle nema Noći muzeja, bez Tesle osta samo mrak...

Izvor: 3119