Kolumne 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Zoran Milanović se ogradio od domaćih partijskih lidera

Za uvod, moje čestitke Isabelli Koprivec iz Čakovca koja je proglašena najboljom maturanticom na ovogodišnjoj državnoj maturi! Priznanje je tim vrednije jer se ne temelji ni na čijem subjektivnom sudu, već je to objektivna ocjena Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji je provodio maturu i pročešljao doslovno sve maturalne radove svih maturanata u Hrvatskoj. Isabella je na ponos svima nama, a posebice svojim roditeljima Spomenki i Milivoju te baki Mariji. Sada je već studentica farmacije, a bila je učenica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog. I njezinoj školi ovom prilikom čestitam jer je uvrštena u hrvatski Top 10 među svim gimnazijama u zemlji!
A sad, nastavljam zanovijetanja o politici. Da nešto ne štima unutar međimurske organizacije Socijaldemokratske partije dalo se naslutiti već otprije, znatno prije izborne konvencije. Uostalom, tamo gdje je sve u redu, ne uvode se izvanredne mjere, kao što je bilo raspuštanje županijskog vodstva SDP-a. Na izbornoj konvenciji u čakovečkom Hotelu Park izaslanici su to kaznili dijelom i tako da „prinudnog upravitelja“ Ivicu Perhoča nisu izabrali u županijsko Predsjedništvo stranke. Vanjske općine i gradovi kao da su odlučili u novom mandatu maknuti s položaja sve bivše iz županijskog središta Čakovca koji su dugi niz godina bili dominantni u stranci. Ali, nisu prihvatili ni mlade, pa je tako iz županijske ekipe ispao i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.
Bilježimo i neprilično ponašanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je došao na konvenciju međimurskih esdepeovaca. U takvim prigodama uobičajeno je da predsjednik barem u službenom dijelu sjedi u prvom redu, u društvu najistaknutijih domaćina po stranačkim funkcijama. U Čakovcu nije bilo tako. Milanović se radije okružio, gotovo ogradio, svojim pratiteljima – prvim zagorskim esdepeovcem i ministrom prometa Sinišom Hajdašom Dončićem i glavnim tajnikom SDP-a Igorom Dragovanom. Tek do njih sjedili su, s jedne strane aktualni predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak, a s druge strane Dragica Zgrebec, inače potpredsjednica Hrvatskog sabora, i drugi.
No, samo nekoliko dana poslije Čakovca, Zoran Milanović bio je nazočan izbornoj konvenciji stranke u Koprivnici. Tamo se ponašao kako je uobičajeno u takvim prilikama, pa je cijelo vrijeme uz njega bila Vesna Želežnjak, gradonačelnica i partijska šefica. Je li to tamo bilo tako samo zato što je gradonačelnica žena? Sumnjam. Razlozi su očigledno znatno dublji, a zbog čega, vrijeme će pokazati. Možda i zbog toga što novi čelnik međimurskog SDP-a nije izabran uz blagoslov iz Zagreba i njemu odanih ljudi.

Ne cvatu ruže ni u HDZ-u

Sličnih trvenja, kao što ih je bilo u SDP-u, moglo bi biti i pri županijskim izborima novog čelništva HDZ-a. Tu nije upitna, barem tako izgleda, naklonost predsjednika stranke Tomislava Karamarka aktualnom županijskom predsjedniku Darku Horvatu. No, latentan je sukob njega i većeg broja vanjskih stranačkih ogranaka s gradskom organizacijom Čakovca. Uostalom, ona je i raspuštena, pa sada do izbora ima također „prinudnog upravitelja“ u liku jednog od osnivača stranke, Marijana Ramušćaka. Kako će sve to na kraju završiti, vidjet će se. Takvih problema nema HNS. Dosadašnji predsjednik i župan Matija Posavec ostaje na njegovom čelu. Izabran je ponovo, ali bez protukandidata. Tako su, eto, odlučili u toj stranci. Tko pobjeđuje, njega se ne mijenja. Dakle, pokazano je da su potpuno besmislene bile špekulacije kako će Radimir Čačić sa svojim privrženicima rušiti Matiju Posavca.

Zar Opet Robovi?

Nakon svehrvatskog bavljenja nedjeljnim referendumom o braku, predstoji nam žustra sindikalna borba protiv najavljenog Zakona o radu (ZOR). Sindikalisti su ga već uobličili u upitnu rečenicu: „Zar Opet Robovi?“ te ujedno sugeriraju odgovor: „NE!“ Premda je zakon tek u pripremi za Vladu RH, usprotivili su mu se i Hrvatski laburisti koji protiv njega doslovno buče po hrvatskim gradovima jer omogućavaju građanima da u znak prosvjeda udaraju botom po limenim bačvama! Ne ulazeći u pojedinosti, među kojima su i mjere za lakše otpuštanje radnika, ministar rada Mirando Mrsić i poslodavci uvjeravaju nas da će tzv. fleksibilizacija radnih odnosa pridonijeti bržem zapošljavanju! Ma, tko je tu lud? I dosad su poduzetnici mogli bez ikakvog problema otpuštati radnike, to su činili, kao što još uvijek i čine. Zapošljavanja nema, a prijedlogom novog zakona, otpuštanje s posla bit će još bezbolnije za poslodavce.
Ministar Mrsić poručuje kako se izmjenama ZOR-a pridonosi poboljšanju investicijske klime. To je još jedna zabluda. Tome svjedoči i upravo objavljena Bijela knjiga u kojoj strani ulagači iznose koje su to ključne zapreke za strana ulaganja u Hrvatsku. Po njima, to su korupcija, porezna nesigurnost, porezne obveze i promjene poreznih zakona, parafiskalni nameti, (ne)rad pravosuđa i uprave, pa tek negdje na kraju „kruti“ Zakon o radu. Gdje je kvaka? Sve pobrojano, osim ZOR-a, država ne može ili ne želi mijenjati i poboljšavati. Latila se tek zakona, u čemu očekuje najmanje otpora, uvjeravajući i sebe i sve nas kako će samo tim poboljšati ulagačku klimu, pa će investitori ko ludi pohrliti u našu zemlju.
Za kraj, svima moja isprika: ipak sam precijenio brzinu okretanja brojčanika na brojilu koje očitava broj nezaposlenih u Hrvatskoj. Po mojoj procjeni, prošli utorak trebalo ih je biti 360.000. No, bilo ih tek 356.565.

Umjesto P.S.-a

Društvo građevinskih inženjera i tehničara Međimurja, koje uspješno djeluje već više od 50 godina, učestalo organizira stručne ekskurzije po zemlji i svijetu. Posljednje ovogodišnje putovanje bilo je u Portugal. Jedan od istaknutijih članova DGITM-a je Dragutin Matotek koji je već bio i predsjednik udruge. No, kako je ujedno i rotarijanac, pored sadržaja koji zanimaju ostalo članstvo, on na putovanjima pronalazi i veze s rotarijanstvom. Za posjeta rtu Cabo di Roca (Stjenovitom rtu) na atlantskoj obali, koji je najzapadnija kopnena točka Portugala, pa samim tim i Europe, snimljen je sa suprugom Blaženkom uz spomenik koji su podigli rotarijanci iz obližnjeg grada Sintre. Učinili su to 1980. godine, u povodu 75. obljetnice Rotary Internationala čiji je osnivač Paul Harris. Matotek je rotarijanski spomenik pronašao i u Lisabonu, a posvećen je 500. obljetnici portugalskog otkrića Brazila.

Izvor: 3058