Politika i gospodarstvo 09.06.2016. 13:47. Zadnja izmjena: 10.06.2016. 13:51.

Sajam poduzetnica

Ana Varšić: Žene dopuštaju da ih se diskriminira u poslu!

Pod geslom "Žena sam. Poduzetnica sam" u Scheierovoj zgradi u Čakovcu održan je drugi Sajam poduzetnica.

Sajam na kojem se predstavilo petnaestak uspješnih međimurskih poduzetnica organiziralo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije u suradnji sa županijskom Obrtničkom komorom te gradskim i općinskim povjerenstvima.

Jedna od hrabrih žena koja je odlučila pokrenuti vlastiti posao je i Čakovčanka Ana Varšić koja je na sajmu predstavila prvu prevoditeljsku agenciju u Čakovcu. Magistra anglistike i amerikanistike koja je tijekom obrazovanja u Grazu završila i pojačani modul za prevođenje, nakon nekoliko godina radnog iskustva shvatila je da želi pokrenuti vlastiti posao. Oduvijek je bila poduzetničkog duha i pokretala je razne projekte pa se ovaj korak činio logičnim.

"Sada sam to prava ja, ne bih mogla raditi za nekog drugog jer kod mene tada nema motivacije. Volim sama stvarati izazove i rješavati probleme. Kad radite za nekoga, poslodavac diktira uvjete i sve ovisi o njegovim interesima pa se sloboda izražavanja poštuje do neke granice", objašnjava Ana Varšić.

Ana Varšić odvažila se proširiti djelatnost i osnovati prevoditeljsku agenciju

Na pitanje kako je biti žena u još uvijek muškom svijetu poduzetništva, odgovara:

"Nisam na svojoj koži osjetila spolnu diskriminaciju. Jednako sam prihvaćena kao i muški kolege. Najviše su mi problema pri pokretanju posla stvarali administracija, neusklađenosti sustava i nemogućnost dobivanja točnih i pravovremenih informacija", kaže Ana.

Njezin je prijedlog da savjetodavne službe u okviru jednog obrasca naprave popis postupaka koje su poduzetnici dužni napraviti prilikom pokretanja vlastitog poduzeća. Unatoć svim problemima, ona se uhvatila u koštac s administracijom te je djelatnost samostalnog sudskog tumača odlučila proširiti i na prevoditeljsku. Iako zasad radi sama, kreće u potragu za stručnim kadrom. Hoće li njezin tim činiti žene ili muškarci, ne zna.

Kaže da traži sposobne ljude koje zadovojavaju kriterije koje ona smatra važnim za kvalitetno obavljanje zadataka, pri čemu je spol nebitan. Činjenicu da su žene za isti posao još uvijek manje plaćene od muških kolega smatra jasnim primjerom indirektne diskriminacije.

"S jedne strane žene su manje plaćene jer još uvijek nisu dovoljno digle kolektivnu razinu svijesti i dopuštaju da ih se tretira kao niže rangirane.

S druge strane, muškarci ovakvim postupcima nastoje držati potpunu izjednačenost na distanci jer se sve više pribojavaju i sve su svjesniji snage žena", smatra Ana Varšić.