Politika i gospodarstvo 31.10.2016. 08:10. Zadnja izmjena: 31.10.2016. 08:16.

Čakovečki skup SDP-a

Davor Bernardić: Hrvatskoj je potrebno desetljeće socijaldemokracije

Hrvatskoj je potrebno desetljeće socijaldemokracije, jer to znači brigu za čovjeka koji živi od svog rada i sve koji su obespravljeni, naglasio je 29. listopada (subota) u Čakovcu, Davor Bernardić predstavljajući svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a. Uoči čakovečkog skupa Bernardić je razgovarao i s članovima stranke u gornjem Međimurju, obišavši Štrigovu, Sveti Martin na Muri i Mursko Središće. U kratkom vremenu pretkampanje bio je to njegov drugi posjet našem kraju, jer je za nedavnog dolaska posjetio Donji Vidovec, Prelog, Belicu i Nedelišće. Time je i praktično pokazao kako namjerava ostvariti jednu od najvažnijih točki svoga programa, a to je povratak stranke članovima u smislu stalne komunikacije s organizacijama na svim razinama. Jednako tako i politika koju SDP vodi bi se, prema Bernardićevom mišljenju, trebalo temeljiti na idejama, prijedlozima i stavovima koji dolaze iz baze.

Rad i rezultati moraju biti temeljno mjerilo koje će odrediti poziciju svakog pojedinca i organizacije unutar SDP-a, zbog čega bi i međimurska organizacija, kao najuspješnija u zemlji, trebala imati bitno drugačiji status nego je to bilo do sada. Uostalom, istakao je Bernardić, i ja vučem svoje korijene iz Međimurja, gdje i danas imam rodbinske veze, pa znam da su Međimurci vrijedni i pošteni, ali samozatajni ljudi, no uspjesi koje postižu pokazuju da njihov primjer moramo slijediti u čitavoj državi.

Bernardićevu kandidaturu za čelnog čovjeka SDP-a u Čakovcu su podržali i Željka Antunović, Zlatko Komadina i Rajko Ostojić. Davor je čovjek koji okuplja i nije isključiv, što sam i sama osjetila u vrijeme kada vodstvo stranke nije baš blagonaklono gledalo na mene, rekla je popularna stranačka veteranka Željka Antunović. Iako više ne sudjelujem aktivno u političkom životu, izuzetno mi je drago i cijenim što me Bero konzultira oko niza važnih pitanja, jer to pokazuje da će kod svih značajnih tema uvažiti i tuđe mišljenje, ne samo moje, dodala je Antunović. Među stotinjak okupljenih na čakovečkom skupu bio je i predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak koji je istakao kako se ovdašnja organizacija i ranije zalagala za promjene unutar stranke o kojima danas svi govore, te poručio Bernardiću da od njega očekuje da ih provede u djelo.

Moj prvi korak nakon izbora biti će osnivanje Stožera za lokalne izbore, kao i povratak Koordinacija na svim razinama, te znatno jačanje stranačkih savjeta koji će osmišljavati naše politike. Odmah nakon tih izbora, pristup ćemo širokoj raspravi o izmjenama Statuta, jer SDP-u treba promjena, zaključio je Bernardić.