Politika i gospodarstvo 17.04.2016. 12:44.

Važna tema

Izvanredna skupština Obrtničke komore: Dramatičan pad broja obrtnika

Velik pad broja obrtnika i predlaganje mjera za zaustavljanje daljnjeg propadanja obrtnika u Međimurju, bio je razlog sazivanja izvanredne sjednice Skupštine Obrtničke komore Međimurske županije. O važnosti teme govori podatak da je od 2004. godine, kada je na području Međimurske županije bilo registrirano najviše obrta, 2020, taj broj smanjen za 749, odnosno za 37,84 posto. Po veličini pada Međimurska županija je na trećem mjestu među hrvatskim županijama. U opširnom dokumentu koji je usvojio Upravni odbor i koji je ponuđen skupštinarima na prihvaćanje, kao uzroci pada obrtništva prepoznati su brojni razlozi, od globalnih, preko državnih, do problema na lokalnoj razini, kao što su nelojalna konkurencija jedinica lokalne samouprave, nametanje koncesija u raznim djelatnostima te poreza na potrošnju, nepostojanje lokalnih kreditnih linija ili poticaja za obrtnike...

Osim identifikacije problema, u dokumentu, koji je na kraju izglasan s jednim glasom protiv, ponuđeno je 15-ak mjera koje bi trebale doprinijeti poboljšanju pozicije obrtništva. Mjere će u sadašnjim uvjetima fiskalno i upravno centralizirane države donijeti rezultate samo ako se provode na državnoj razini, pa će dokument biti proslijeđen Hrvatskoj obrtničkoj komori, čiji je predsjednik Dragutin Ranogajec, uz međimurskog župana Matiju Posavca također sudjelovao u radu Skupštine. Ranogajec i Posavec dali su podršku zaključcima i , svaki u svom "resoru", obećali djelovanje. Sama sjednica Skupštine koju je vodio predsjednik Boris Lukovnjak, stalno je bila na rubu ekscesa zbog žučne rasprave između Franje Cimermana i predsjednika Lukovnjaka, koji su jedan drugog prozivali za nepoznavanje i kršenje Statuta.

Cimerman je naime tražio da se u usuglašeni i pripremljeni tekst uvrsti njegov amandman kojim bi se ugradilo sedam zaključaka, što bi u velikoj mjeri izmijenilo dokument koji je prihvatio Upravni odbor. Za uvrštavanje Cimermanovog amandmana glasalo je petero skupštinara, dvoje je bilo suzdržano, a devet je bilo protiv. Cimermanu je zamjereno što je u sastavljanju amandmana "preskočio" cehove i udruženja obrtnika. Na kraju je Cimerman jedini bio protiv usvajanja ponuđenog dokumenta.