Politika i gospodarstvo 06.04.2016. 13:19. Zadnja izmjena: 06.04.2016. 14:34.

6. travnja - Dan oslobođenja Međimurja

Kovač: „Zahvaljujući partizanima Međimurje i Čakovec danas su dio Hrvatske!“

U sklopu obilježavanja oslobođenja Međimurja 1945. godine koje je organizirala Međimurska županija, položen je vijenac te zapaljene svijeće i podno Spomenika poginulima u 2. svjetskom ratu na čakovečkom groblju.

Počast poginulima na Gradskom groblju dali su predstavnici Grada Čakovca, Međimurske županije, Hrvatskog sabora, Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije te Društva „Josip Broz Tito“. Vijenac je položen i na grob Karla Mrazovića - Gašpara, partizanskog borca i narodnog heroja te predsjednika Prezidija Sabora NRH u razdoblju od 1948. do 1952. godine.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je važnost antifašističke borbe za povratak Međimurja i Čakovca matici domovini. „Na današnji dan 1945. godine, najprije bugarske, zatim sovjetske i na kraju hrvatske partizanske jedinice ušle su u Čakovec. Oslobađaju ga te time završavaju fašističku i nacističku četverogodišnju strahovladu. Mnogi Međimurci otišli su u partizanske jedinice, gdje su dali ogroman doprinos u antifašističkoj borbi, a mnogi i svoje živote.“, rekao je Kovač i dodao da zahvaljujući njima, mi znamo koja je strana u 2. svjetskom ratu bila prava.

„Stoga je ovaj dan prilika da se prisjetimo svih znanih i neznanih koji su poginuli u tom najkrvavijem ratu u ljudskoj povijesti te zahvaljujući kojima danas živimo u slobodnom, demokratskom i hrvatskom Čakovcu i Međimurju.“, završio je Kovač.