Politika i gospodarstvo 07.04.2017. 22:11. Zadnja izmjena: 09.04.2017. 22:59.

Akcijska grupa

LAG Međimurski doli i bregi dobiva čak 10 milijuna kuna!

Lokalna akcijska grupa Međimurski doli i bregi dobila je ogromnih 10,17 milijuna kuna europskog novca za ruralni razvoj na području koje pokriva. Riječ je o šestoj najvećoj svoti od 50-ak hrvatskih LAG-ova. Upitali smo stoga predsjednicu Sanju Krištofić kako će se "kolač" dijeliti i tko o tome - odlučuje. Prvo nam je pojasnila osnove djelovanja LAG-a, koji je mnogima još nepoznanica.

- LAG se temelji na Leader pristupu, odozdo prema gore. Osluškujemo potrebe i ideje na terenu te onda ljude spajamo s onima koji ih u partnerskom odnosu javnog i civilnog sektora mogu sprovesti u djelo. Na primjer, brojni OPG-i ne mogu sami urediti smještaj, ili plasirati zdravu hranu, treba im cesta do objekta... S infrastrukturom uskaču općine, a dovodimo im i stručnjake da ih savjetuju kako poboljšati proizvodnju, plasirati proizvod i reklamirati ga... Nama treba razvoj profitabilnog ruralnog turizma; nije to samo Sveti Martin. Tu je i ekološka poljoprivreda, kućne radinosti... U proizvodnju i distribuciju treba privući i domaće poduzetnike - kaže S. Krištofić.

UDRUGE "IZVISILE"

Od pristiglog novca 7,75 milijuna kuna bit će potrošeno na takve programe ruralnog razvoja. Profitirat će OPG-i i općine, ali ne i udruge, jer se RH nije javila na taj dio "europskog kolača". Još se ne zna tko su "dobitnici". Nakon što država sroči pravilnik i provede istovjetne natječaje raspisat će ih i LAG pa se mogu javiti oni koji ne dobiju pomoć od države. Oformit će se stručno povjerenstvo koje će provjeravati prijave, odabirat će upravni odbor LAG-a, a "blagoslivljat" Agencija za poljoprivredna plaćanja. U upravi je 13 osoba, od kojih je polovica međimurskih političara, ali iz više stranaka.

Za asfaltiranje i pješačke staze općine će se moći javljati s projektima "teškim" do 300 tisuća kuna. Za ostale pak će se limit kretati oko 15 tisuća eura. Prijava nije ograničena samo na članove LAG-a; javit se mogu svi s područja općina i gradova u članstvu LAG-a. No, postoji i "kvaka"; projekt mora biti samoodrživ te je stoga za ozbiljnost "priče" potrebno da barem jedna osoba bude godinu dana zaposlena. Kako predsjednica već ima konkretnih saznanja upitali smo ju tko će se sve prijavljivati.

ZAŠTO NE PRAVIMO JABUČNICU?

- Znam da će biti gradnje i obnove peradarskih farmi, ulaganja u uzgoj začinskog bilja, terapijskog jahanja, zaštite pčela, poljoprivredne mehanizacije, kušaonica, turističkog smještaja, adrenalinskih parkova...A reći ću vam i koja nam je vizija. Mi Međimurci smo preskromni, velimo: "Sam sam ti trgance slaninami del..." To je specijalitet i drugi iz tako nečega rade cijele priče. Istrani ti pokažu običnu jabuku uz koju ide toliko priče da ti pamet stane. Kad smo već kod jabuka, jabučnica je međimurski proizvod. Pravimo li mi od nje ova trenutno popularna pića, koja su u biti jabučnica? I krumpir se može prodavati za tri, ali i za deset kuna po kilogramu - kaže.

TKO SU ČLANOVI?

LAG je udruga osnovana 2012. godine, a sjedište mu je u Nedelišću. Njegovu bazu čine Općine Strahoninec, Nedelišće, Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Štrigova, Selnica, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Podturen, Belica, Pribislavec, Mala Subotica, Domašinec i Grad Mursko Središće. Članovi su i brojni OPG-i, manje tvrtke, udruge i fizičke osobe. Voditeljica LAG-a je Vedrana Radmanić.