Politika i gospodarstvo 13.02.2018. 06:20. Zadnja izmjena: 13.02.2018. 06:20.

Goričan

Mario Moharić: Strah od sufinanciranja ne smije biti kočnica

Hrvatskoj treba razvoj, osobito ruralnih područja, dakle svega izvan velikih gradskih centara, a to je zapravo gotovo sva zemlja. Vlastitog novca nema dovoljno pa smo upućeni na pomoć iz EU – zato se u javnosti uvijek iznova propitkuje koliko smo efikasni u korištenju tih sredstava. Odgovor nije ugodan, najveći dio općina u Hrvatskoj, vjerojatno njih još oko tri četvrtine, nije povukao ništa. No, neke su vrlo aktivne, a među najuspješnijima je i jedna međimurska - Općina Goričan. Načelnik Mario Moharić izložio nam je projekte u tijeku te se osvrnuo na neke strepnje vezane uz njih:

- Sad je već pred realizacijom projekt „Dvije rijeke jedan cilj”, vrijednosti oko 1,9 milijuna kuna, u kojem ćemo prostor našeg  ribnjaka pretvoriti u sportsko-rekreacijski centar. Uskoro će u realizaciju projekt  "Buđenje – kulturna baština kao temelj razvoja održivog turizma" – još veće vrijednosti, gotovo 3 i pol milijuna kuna, kojim ćemo unaprijediti turističku infrastrukturu i ponudu uz granični prijelaz ulaganjem u uređenje već registrirane kulturne baštine, ali sada nedostupne posjetiteljima, to su neka arheološka nalazišta kod Goričana, te sada napuštene prostore u vlasništvu Općine Goričan uz stari granični prijelaz. Idu i novi – ovih dana smo kandidirali novi program pod nazivom „Živjeti na rubu". Dok su prva dva turistički projekti, zadnjem je cilj unapređenje regionalnih politika u cilju povećanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u ruralnim područjima. Bude li prihvaćen, za ostvarenje ovih ciljeva dobit ćemo milijun kuna.

Uspješnost Općine Goričan znači i pozitivno iskustvo, pitanje je može li iz njega izvući neko pravilo ili čak recept koji drugi mogu primijeniti. - Nema posebnog recepta, mislim da je zapravo sve jednostavno, ali mogu dati elementarne savjete. Prvi je da se treba u kandidiranje projekta upustiti. Ne može se pomoć dobiti ako ju nisi ni tražio, a mnogi načelnici se ustežu, bojeći se da će opteretiti svoje proračune i omesti njihove druge funkcije.

Ali strah da će vlastiti udio u financiranju projekta, makar manjinski, ozbiljno opteretiti općinski proračun i zaprijetiti drugim njenim funkcijama osjetio se i u Goričanu?
- Za strah nema razloga, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU-fondova imaju program financiranja tog vlastitog udjela i mi smo ga već i testirali, ono što je naša obveza smo tako prepolovili. Sufinanciranje razvojnih projekata iz EU-fondova čak može donijeti uštede u redovnom poslovanju lokalne samouprave. Pravila tih projekta predviđaju i angažman ljudi koji će na njima raditi, u našem slučaju to je pročelnica, pa pola njene plaće ide iz EU-sufinanciranja. Treba se i informirati i povezati.

U projektima u koje smo ušli i u ovom koji sad kandidiramo mi smo jedan od partnera, u „Dvije rijeke jedan cilj” u okviru Europske grupacije za prekograničnu suradnju „Regija Mura”, koja obuhvaća nekoliko općina s hrvatske strane granice i niz mjesnih samouprava s mađarske, u „Buđenju” u sklopu Interrega Slovenija-Hrvatska, u suradnji s Općinom Šentilj u Sloveniji, u ovom zadnjem u sklopu Interrega Srednja Europa. Na njega su me  upozorili prijatelji iz Slovenije, rekao sam si: prilika je tu, zašto ju ne iskoristiti? A treba imati i spretne i sposobne ljude, mi ih imamo, to su naša voditeljica projekata Leonarda Tarandek, i naša pročelnica Jasna Ivanović-Štampar, koja je u Njemačkoj stekla certifikat za vođenje EU-projekata.