Politika i gospodarstvo 20.08.2020. 11:38. Zadnja izmjena: 20.08.2020. 11:38.

Strategije pomoći građanima

Međimurska županija: Tvrtkama dvostruko više potpora

Županija će uskoro, uoči početka nastavne godine, objaviti i na koje će sve načine pomoći građanima.

- Završio je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima po programu potpora male vrijednosti. Već lani, kad smo počeli s ovim programom, interes je bio velik i podržali smo 52 projekta. Ove godine pak smo skočili na 129 podržanih projekata. Udvostručili smo stoga i svotu, s 900 tisuća smo je povećali na 1,837 milijuna kuna. Osim toga, digitalizirali smo postupak pa je sve lakše provedeno - izjavio je župan Matija Posavec u ponedjeljak, 10. kolovoza.

Darko Radanović, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, dodao je kako su stigle 242 prijave. Prihvatljivo ih je bilo 155, a na koncu je prihvaćeno 129 prijava. Najveći iznos po poduzetniku je 15 tisuća kuna i riječ je o bespovratnim potporama.

- Ovo je dio strategije Međimurske županije kako bismo pomogli našim poduzetnicima. Oni ulažu u konkretne programe i čuvaju se radna mjesta. Iako vremena nisu lagana, trudimo se brinuti o tri ključne komponente. To su građani, poduzetnici i, naravno, naš zdravstveni sustav - kaže župan te dodaje kako će uskoro objaviti i mjere za pomoć građanima.

Riječ je o početku nastavne godine, a standardne pomoći Županije su prijevoz, udžbenici, prehrana, osobni asistenti i poticanje izvrsnosti kod učenika.

- Još je u tijeku završni krug upisa u škole, no, već je gotovo sve popunjeno. Dobrim dijelom popunjena su i strukovna zanimanja, zbog čega nam je posebno drago. Mijenja se svijest kod Međimuraca, struke više nisu sramota, a poduzetnici stipendiraju djecu već od prvog razreda srednje škole - kazao je župan.