Politika i gospodarstvo 30.09.2017. 10:12. Zadnja izmjena: 30.09.2017. 10:14.

Govori Marko Bratković

Mladi u znanosti: U modi je odlazak u inozemstvo, no, važnije je vratiti se!

Marko Bratković (31), asistent-predavač na katedri Građanskog procesnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Međimurec koji je uz diplomu pravnika stekao i diplomu na studiju kroatistike i latinskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, trenutno i pred obranom doktorske disertacije, jedan je od brojnih međimurskih mladih znanstvenika koji karijeru grade izvan svog zavičaja.

To ne znači da se svog zavičaja odrekao ili ga napustio, jer osim obiteljskih i poslovnih veza koje ga drže uz zavičaj, Marko Bratković nastoji biti i promotor Međimurja. Pružena mu je bila prilika da u ime Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizira prestižni znanstveno–stručni skup pravnika u našem kraju.

Bila je to prigoda upitati mladog znanstvenika ogledava li se kao mnogi mladi ljudi akademskog obrazovanja prema inozemstvu, prema boljim prilikama. - Zapravo je poželjno "otići van", koliko je potrebno da se usvoje nova znanja i još važnije da se naša situacija sagleda iz druge perspektive i zatim - vratiti se! Bogat novim spoznajama, šireg horizonta... Tada je i lakše osvijestiti koje potencijale mi imamo za napredovanja u znanosti (uz uspostavu jasnih kriterija izvrsnosti). Volim raditi u nastavi, ali, osobno, znanost mi nudi izazove koje je nemoguće ne prihvatiti. Dobro je što sa svakom generacijom mladih dolazi i novi motiv za rad, oni donose i nove ideje, stoga mi je, zasad, karijera predavača na Pravnom fakultetu u prvom planu, uz rad na doktorskoj disertaciji. No, ne živim samo unutar struke. Nemirnog sam duha, znatiželjan, uvijek sam u nekoliko paralelnih aktivnosti, čak sam bio s prijateljima u Čakovcu i u poduzetničkim vodama. Dinamika više isprepletenih sadržaja u životu važna je i za prilagodbu suvremenim trendovima, te za održavanje mentalne kondicije.   

Zato moram zahvaliti prof. dr.sc. Alanu Uzelcu na ukazanom povjerenju za organizaciju znanstveno stručnog-skupa u Toplicama Sveti Martin, to je jedna od paralalenih aktivnosti koje ispunjavaju moju potrebu za dinamikom zbivanja i raznolikošću sadržaja u životu, kaže mladi stručnjak.

PRAVNICI SURAĐUJU

Skup o kojem Marko Bratković govori održan je proteklih dana u kongresnoj dvorani Hotela Golfer u Toplicama Sveti Martin te okupio četrdesetak pravnika, profesora, pravnih povjesničara i sudskih praktičara građanskog procesnog prava iz Hrvatske i Slovenije na stručnom skupu o preobrazbi građanskog pravosuđa. Prof. dr. sc. Alan Uzelac, s katedre Građanskog procesnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu kaže da je cilj skupa analiza novih kretanja u razvoju građanskoj prava u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji. - Kolege iz Slovenije su već provele reforme u pravosuđu koje mi, u Hrvatskoj, tek moramo provesti. Pri tome, ne treba ispustiti iz vida zajedničke korijene, jer u kolegijalnom duhu možemo pronaći i dodirne točke, ocijeniti svrsishodnost aktualnih reformskih nastojanja i utvrditi smjernice budućih promjena parničnog postupka.