Politika i gospodarstvo 20.01.2018. 08:50. Zadnja izmjena: 20.01.2018. 08:54.

Prava i obaveze

Na sastanku Vijeća za prevenciju o kontroli nenamjenskog trošenja socijalne pomoći

- Najvažniji cilj je bolji, kvalitetniji i sigurniji suživot s romskom nacionalnom manjinom i ovime smo dobili jednu snažnu i konkretnu institucionalnu podršku države u rješavanju problema. U prvom redu jače kontrole nenamjenskog trošenja socijalne pomoći radi zaštite onih najmlađih i stanja sigurnosti, u čemu će nam pomoći dogovorena jača suradnja Centra za socijalnu skrb i Policijske uprave međimurske, objasnio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, ujedno predsjednik Vijeća za prevenciju, nakon odrađenog skoro dvosatnog sastanka Vijeća.

Današnje Vijeće imalo je samo jednu točku dnevnog reda, a to je donošenje Akcijskog plana za provođenje mjera iz Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2018.—2020. godine za područje Međimurske županije. Na jednom mjestu o ovoj su ključnoj temi razgovarale one institucije koje mogu donositi odluke o jednom zajedničkom razmišljanju i stavu kojeg su u Županiji postavili, definirali i ugovorili prilikom nedavnog posjeta ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića Međimurskoj županiji.

- Posebice u segmentu trošenja socijalne pomoći i imovinskog kriminaliteta na području Međimurske županije potrebna je izrada ovakvog Akcijskog plana na županijskoj razini koji će biti usmjeren na rješavanje specifične problematike iz područja kriminaliteta, sustava socijalne skrbi, obrazovanja i zapošljavanja, objasnio je Posavec. - U dogovoru s policijom redovito smo počeli dobivati osobne podatke o osobama koje su zatečene u različitim kockarnicama i automat klubovima, a prema tim podacima, mi uvidom u našu bazu podataka utvrđujemo tko je zatečena osoba, ako je korisnik zajamčene minimalne naknade, socijalne pomoći, pokrećemo postupak preispitivanja prava, kazala je ravnateljica Bilić i objasnila kako je 82% korisnika naknade upravo pripadnika romske nacionalne manjine u Međimurju, što godišnje iznosi oko 1,4 milijuna kuna. 

Savjetnik ministra je napomenuo da će prema dogovorenim prvim mjerama svako romsko naselje dobiti svog policajca, da će se u okviru Vlade oformiti radna skupina s predstavnicima pet ministarstava koja će potaknuti rješavanje ovog problema, ali i da s ministrom razmatraju otvaranje centra interventne ili specijalne policije u Međimurju po uzoru na centar granične policije u Vukovaru, što bi ujedno bila lokacija za obrazovanje novih službenika. Formiranjem koordinacijskog tijela osnažit će se suradnja između institucija na lokalnoj razini, dok će multidisciplinarni pristup svih resornih ministarstava biti ključan za rješavanje specifične problematike, posebice u vidu nenamjenskog trošenja zajamčene minimalne naknade, visoke stope kriminaliteta i lihvarenja u romskim zajednicama.

- Svatko tko živi u ovoj zemlji mora znati svoje obaveze, ako već i uživa svoja prava. To je osnovni postulat gdje mi imamo relativno dobre zakone, ali ih treba poštivati i kontrolirati. To tražimo od državnih institucija, da se štiti naše stanovništvo i preveniraju neželjene posljedice, a mi ćemo i dalje maksimalnu pažnju posvećivati i preventivi i obrazovanju, stvaranju infrastrukturnih uvjeta za kvalitetniji suživot, zaključio je međimurski župan i zahvalio na podršci ne samo ministarstvima, Centru za socijalnu skrb, već i samoj romskoj zajednici s obzirom da su danas dva predstavnika romske zajednice sudjelovale na sastanku, vijećnik županijske skupštine Matjaš Oršuš i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Željko Balog.