Politika i gospodarstvo 15.04.2016. 11:38. Zadnja izmjena: 18.04.2016. 09:21.

Međimurski demokratski savez

O prijedlogu nove teritorijalne organizacije policije: Pokušaj centralizacije Hrvatske

MDS se, kao regionalna i regionalistička stranka, protivi prijedlogu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da se postojećih 20 policijskih uprava spoji u pet velikih, kaže se u pripćenju koje je povodom ovog prijedloga izdao Željko Pavlic, predsjednik stranke.

Neprihvatljivo je da nakon što smo izgubili sjedište Županijskog suda i nakon prijedloga da se Čakovcu smanji broj timova s 10 na 5, izgubimo i Policijsku upravu  međimursku. Bio bi to još jedan udarac međimurskim interesima, a to su ravnopravnost s ostalim krajevima Hrvatske i očuvanje međimurskog identiteta. MDS se zalaže da, dok postoji ovakav ustavni regionalni ustroj koji počiva na funkcioniranju županija-regija, cjelokupan ustroj državnih institucija bude njemu podređen, kaže se u priopćenju. Tako bi se ostvarila punina regionalne samouprave, županije bi postale snažne regije koje bi mogle upravljati sa svim svojim elementima razvoja, a Hrvatska bi se ravnomjerno razvijala.

Predložene promjene samo su jedan oblik centralizacije Republike Hrvatske, kaže Pavlic. Podsjeća da se Deklaracijom o jedinstvenosti Međimurske županije, koju je županijska skupština na prijedlog MDS-a jednoglasno prihvatila krajem 2013. godine, traži od središnjih tijela državne vlasti da reformu državne uprave temelje na principima supsidijarnosti, regionalizacije i decentralizacije. Posebno se zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca, ističe Pavlic.