Politika i gospodarstvo 17.05.2016. 09:27. Zadnja izmjena: 17.05.2016. 09:39.

Općinsko vijeće

Općina Nedelišće podiže kredit od 15 milijuna kuna za Goričicu!

Na sjednici Općinskog vijeća Nedelišća jednoglasno je donesena odluka da se Općina kod Privredne banke Zagreb zaduži za 15 milijuna kuna. Taj je novac neophodan za financiranje infrastrukture Gospodarske zone Goričica i rekonstrukciju prometnica u naseljima Općine po završetku izgradnje kanalizacije u sklopu Aglomeracije Čakovec.

Načelnik Darko Dania pojasnio je zašto je potrebno da se Općina po prvi puta zaduži za ovako velik iznos.

"Za uređenje Goričice ukupno nam treba oko jedanaest i pol milijuna kuna, od čega smo procijenili da su nam za prvu fazu izgradnje komunalne infrastrukture potrebna četiri i pol milijuna kuna. Kasnije ćemo u zonu ulagati od prodaje zemljišta", rekao je načelnik objašnjavajući na što će biti utrošen dio novca od kredita.

Drugi dio odnosi se na sanaciju prometnica nakon završetka radova na kanalizaciji, za što je potrebno oko jedanaest milijuna kuna. Predviđeni su radovi na asfaltiranju svih osam naselja, s time da se prometnice širine do tri metra, u ukupnom iznosu od osam milijuna kuna, saniraju u sklopu projekta Aglomeracije, odnosno nisu na trošak općine.

"Gotova je projektna dokumentacija za sva naselja i sve prometnice šire od tri metra proširit ćemo na pet metara. U to ulazi priprema za asfaltiranje, samo asfaltiranje, zemljani radovi, prometna signalizacija i upojni bunari. Za to nam je potreban preostali iznos kredita", obrazložio je Dania.

Pritom je napomenuo kako se u dokumentaciji ne spominje Parag jer je on u vrijeme njezine izrade pripadao naselju Trnovec. Kredit će se otplaćivati u 117 rata uz fiksnu kamatnu stopu od 2,75% što će Općinu na godišnjoj razini stajati oko 1,750.000 kuna.

U tri godine dosadašnjeg načelnikovog mandata, Općina je bila zadužena 2,500.000 kuna za stadion te 800.000 kuna kredita od ranije koji će u potpunosti biti otplaćen iduće godine.