Politika i gospodarstvo 19.02.2016. 11:47. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Kolarova Graba i Logovec

Počinje uređenje šumskih putova u Okruglom Vrhu i Železnoj Gori

Vlasnici privatnih šuma u Kolarovoj Grabi u Okruglom Vrhu moći će pristupiti i gospodariti svojim šumskim posjedima. Naime, uskoro će krenuti uređenje dionice od 1385 metara, koja je zbog drveća koje se nadvija, uskog profila i nekoliko prelaza preko potoka teško prohodna. Teren su u četvrtak 21. siječnja obišli Jeronim Moharić, predstavnik Udruge Jegnjed, Mario Vlašić, viši stručni savjetnik Savjetodavne službe, komunalni redar Vid Marčec i predsjednica Vijeća mjesnog odbora Vesna Krnjak.

S predstavnikom izvođača radova u Kolarovoj grabi dogovarali su izvedbu. Radovi će stajati oko 200 tisuća kuna. Financirat će se iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šume. Naime, Udruga Jegnjed lani je na natječaj prijavila 12 šumskih putova u Međimurju. Dva su projekta prošla; osim Kolarove grabe, za oko 80 tisuća kuna uredit će se i 555 metara rudine Logovec u Železnoj Gori.

- Ovo je gotovo jedini način za takve intervencije. Dobro je to što se uređena dionica u Kolarovoj grabi može uklopiti i u turističke putove - kaže Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu.

- Područje Međimurja je specifično. Ovdje je čak 70 posto privatnih šuma, gotovo najviše u državi. I u dosta su dobrom stanju. Prosjek od 320 kubika drva po hektaru pak je visok i u europskim okvirima. Prevladavaju bukva, hrast, bagrem i grab - dodao je Mario Vlašić iz Savjetodavne službe.