Politika i gospodarstvo 06.03.2018. 13:16. Zadnja izmjena: 07.03.2018. 08:30.

Povodom Međunarodnog dana žena

Socijaldemokratski forum žena SDP-a MŽ: Prava žena u Hrvatskoj dovode se u pitanje!

Tekstilne radnice u SAD-u povele su sredinom 19. stoljeća borbu za svoja radna prava: protiv niskih nadnica, dječjeg rada i mizernih radnih uvjeta. Iako borba žena za ravnopravnost spolova na tržištu rada traje više od 100 godina, u Hrvatskoj se, po mnogim uvjetima, vraćamo na početak. Pred 100-tinu godina radnici su se borili za raspodjelu dana na tri puta po osam sati (osam sati rada, osam sati sna i osam sati za obitelj i društvene odnose), a danas je postalo normalno raditi po cijele dane. U beskrupuloznoj jurnjavi za profitom, poslodavci smanjuju trošak plaća i materijalnih davanja, a otkazi se daju jednostavno – bez produžetka ugovora o radu na određeno vrijeme (naročito nakon povratka s porodiljnog dopusta).

Uz 8. ožujka – Međunarodni dan žena, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Međimurske županije ukazuje kako se, ne samo radna prava, već ljudska prava žena općenito, u posljednje vrijeme u Hrvatskoj dovode u pitanje.

Logično je da se mlade žene, koje su se školovale, ulagale u sebe, koje žele sebe ostvariti u cjelini, ne samo kroz biološku ulogu majke (koja je neprijeporno prelijepa), već i kroz karijeru i društveni angažman, koje žele biti ekonomski neovisne i ne žele trpjeti diskriminaciju, opiru pokušajima retradicionalizacije društvene uloge žene.

One naprosto žele sudjelovati u mijenjanju svijeta u onoj mjeri u kojoj su njegov sastavni dio! Prava žena i dalje su ugrožena i u obitelji, gdje su izložene svakovrsnom nasilju, od emocionalnih ucjena, preko verbalnog, fizičkog, psihičkog, seksualnog i ekonomskog nasilja.

Prava žena ugrožava i ograničava i država, jer dozvoljava radikalnim konzervativnim snagama, uz obilnu asistenciju katoličke crkve i njezinih satelitskih „pro-life“ udruga da svjetonazorski Hrvatsku vraćaju u „stoljeće sedmo“.

SDP je uvijek prednjačio progresivnim idejama koje su poboljšavale položaj žena u društvu. I sada pozivamo da ne dopustimo konzervativno-klerikalnoj struji da nam odriče pravo da svoju djecu odgajamo i obrazujemo na temelju provjerenih znanstvenih činjenica i omogućimo im da grade progresivno, slobodnomisleće društvo. Nezamislivo je da naši unuci žive u nazadnijim, konzervativnijim društvenim uvjetima nego što su živjeli njihovi djedovi i bake!

A ženomrzačkoj politici aktualne koalicijske Vlade suprotstavljamo naše:

  • DA – za više radnih mjesta za žene, za dostojanstvenu plaću i dokidanje razlika u plaći u odnosu na muškarce za rad jednake vrijednosti
  • DA – protiv nasilja nad ženama u obitelji i DA za ratifikaciju Istambulske konvencije
  • DA – za 50 %-tnu zastupljenost žena (i to naizmjenično muškarci/žene) na izbornim listama za Hrvatski sabor i Europski parlament

Nastavimo našu borbu!

Izvor: Foruma žena SDP-a MŽ