Politika i gospodarstvo 30.04.2019. 08:49. Zadnja izmjena: 30.04.2019. 08:49.

Ponedjeljak, 29. travnja

Svečana sjednica županijske Skupštine održana u Centru za kulturu

Središnji dio obilježavanja Dana Međimurske županije bila je svečana sjednica županijske Skupštine održana u ponedjeljak, 29. travnja u Centru za kulturu. Uz uglednike iz političkog i društvenog života Međimurja, svečanosti su prisustvovala brojna izaslanstva, između ostalih, izaslanik Predsjednice RH Mate Granić, izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Sunčana Glavak, izaslanik Predsjednika Vlade i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrt Darko Horvat, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov, veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Jozsef Magyar, međimurski gradonačelnici i načelnici sa zamjenicima, ravnatelji škola te građani.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije, kojem su, osim županijske delegacije, nazočili Zrinska garda Čakovec na čelu s predsjednikom Đurom Belom, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu na čelu s predsjednikom Ivanom Pranjićem, predstavnici Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ te predstavnici braniteljskih udruga, dok je molitvu predvodio gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana i župnik župe svetog Nikole biskupa u Čakovcu, fra Željko Železnjak.

Župan Posavec u prezentaciji "Međimurje u brojkama" upoznao je nazočne sa svim projektima provođenim i završenim prethodne godine, naglasivši kako su neki od projekata o kojima se govorilo godinama konačno završeni.

Čestitke u povodu Dana Međimurske županije uputio je izaslanik Predsjednice RH Mate Granić koji je u ime Predsjednice posebno čestitao nagrađenima: „Međimurje je više puta tijekom povijesti dokazalo svoje domoljublje te svojim radom i trudom u mnogim stvarima možete biti uzor svima u Hrvatskoj." Sunčana Glavak izaslanica predsjednika Sabora kazala je da je pitanje kako bi izgledala Hrvatska i Europa da nije bilo Zrinskih i Frankopana.: „Upravo odlukom Vlade u proračunu je 40% više sredstava, iako je činjenica da su Međimurci uvijek imali neku drugu dimenziju u kojoj su radili, gradili i stvarali." zaključila je. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako se sinergijom Vlade RH i regionalne vlasti uz potporu Europske unije postižu rezultati kakve je upravo prezentirao župan Posavec.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar kazao je da će Vlada uvijek podržati projekte koji jamče rast i razvoj županije te da će Vlada i u ovoj godini nastaviti s potporama Međimurju i hrvatskom Sjeveru koji je nepravedno bio zanemaren. "Međimurci, jako ste vrijedni i budite ponosni na sve što ste postigli." poručio je potpredsjednik Štromar.

Predsjednik županijske Skupštine Mladen Novak u prigodnom je govoru rekao kako je Međimurje uvijek bilo kraj u kojemu je lijepo živjeti no naglasio je da su upravo međimurski poduzetnici i radnici na svojim leđima iznijeli teret privatizacije, ali i krize bez ikakve potpore i subvencija države: "Posljednjih godina kao regionalna vlast činimo sve kako bismo svim stanovnicima olakšali život, a prije svega spriječili i zaustavili iseljavanje mladih“ - zaključio je predsjednik Skupštine čestitavši svim Međimurkama i Međimurcima Dan županije.

Dodijeljene povelje Međimurske županije i Nagrade „Zrinski“

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela povelja Međimurske županije te najvišeg županijskog priznanja – Nagrade „Zrinski“. U znak priznanja i zahvalnosti za izuzetan stvaralački i znanstveni rad na području kajkavske književnosti vezane uz prostor sjeverozapadne Hrvatske i kajkavskog narječja povelja je dodijeljena mr.sc. Ivanu Zvonaru iz Varaždina, za nesebičan društveni angažman i osobni doprinos kulturno-umjetničkom amaterizmu, čuvanje kulturne baštine i prenošenje umjetničkog izraza na mlađe naraštaje Štefaniji Jambrošić iz Gornjeg Kraljevca, za nesebičan društveni angažman u sportu, postignute rezultate u stručnom i pedagoškom djelovanju te podizanju sportske kulture građana Franji Patafti iz Mihovljana, za zapažene rezultate u provedbi zdravstvenog odgoja i podizanja zdravstvene kulture građana te za dugogodišnju skrb i rad s liječenim alkoholičarima koji se okupljaju u Klubu „Povratak“ Mursko Središće povelja je dodijeljena dr.med. Biserki Goričanec iz Murskog Središća, za zapažene rezultate na fotografskom dokumentiranju kulturne i povijesne baštine te društvenih događaja Međimurske županije Dubravku Lesaru iz Čakovca, za promicanje obrtništva u Međimurju te za osobni doprinos i nesebičan društveni angažman u kulturno-umjetničkom amaterizmu Franji Patafti iz Strahoninca, za promicanje obrtništva i doprinos razvoju gospodarstva Zdravku Kolaru iz Strahoninca te za nesebičan društveni rad i doprinos u kulturnom amaterizmu, za djelovanje na području unaprjeđenja zdravlja i rekreacije djece i starijih osoba te aktivnostima vezanim uz pitanja očuvanja prirode i zaštite okoliša Udruzi građana Gardruža iz Gradinovca u čije je ime nagradu preuzela predsjednica Marija Prekupec.

Nagrade Zrinskih primili su Poljoprivredno gospodarstvo „Srpak“, odnosno Đuro Srpak za uzornu organizaciju poljoprivredne proizvodnje po primjeni agrotehničkih mjera i uvođenju suvremenih tehnologija u strateškoj proizvodnji hrane, Tamburaški sastav KUD-a Belica za objavljena i prikazana umjetnička ostvarenja na području glazbe i promicanju kulturne baštine ispred kojeg je nagradu preuzeo voditelj TS-a Božo Premuš, Županijska liga protiv raka Čakovec povodom 20. godina djelovanja u području zdravstva te za značajan doprinos i rad na otkrivanju i otklanjaju uzroka oboljenja odnosno sprečavanju i suzbijanju bolesti te postignute rezultate u liječenju i rehabilitaciji oboljelih ispred koje je nagradu preuzeo predsjednik Hussein Saghir, Petar Sabol Sharpeye za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatnosti i promociji Međimurja i njegovih prirodnih ljepota, Josip Ceilinger iz Nedelišća za izvanredna postignuća u zaštiti prirode i okoliša te promicanje potrebe zaštite okoliša među građanima.

U ime dobitnika nazočnima su se obratili predsjednica Udruge građana Gardruža Gardinovec Marija Prekupec i Josip Ceilinger koji su zahvalili na priznanjima. U glazbenom dijelu programa nastupili su mlada glazbenica Rebecca Posavec i Tamburaški sastav KUD-a Belica.