Politika i gospodarstvo 22.10.2016. 08:21.

Sprečavanje sukoba interesa

Zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun na ratnoj nozi s povjerenstvom!

Željko Kacun, zamjenik načelnika Općine Nedelišće, krši Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Na dužnost je stupio 27. svibnja 2013. godine, a do danas Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa nije podnio pravilno i potpuno ispunjeno izvješće o imovinskom stanju. Stoga je odlukom od 15. rujna kažnjen sa 6.000 kuna. Prethodno je, prije dvije godine, kažnjen s 4.000 kuna! Godine prolaze, no Kacun se i dalje bori s Povjerenstvom. Gdje je nastao problem?

VOLONTERSKA NAKNADA

Još krajem 2014. godine Povjerenstvo je utvrdilo kako je Kacun podnio izvješće nakon lokalnih izbora koje nije bilo potpuno. Kažu da nije naveo datum početka mandata. Naveo je da ostvaruje prihode kao član skupština i nadzornih odbora, izostavivši o kojim je poslovnim subjektima riječ. Nije naveo tržišnu vrijednost nekretnina. I na kraju, nije naveo na koga su prenesena upravljačka prava u informatičkoj tvrtki kojoj je 100 -postotni vlasnik.

Prethodno su ga pozvali da dostavi potpuno izvješće. Kako to nije učinio, pokrenuli su postupak, na što se nije očitovao te su ga kaznili s 4.000 kuna. Na visinu kazne utjecalo je to što je u Općini Nedelišće volonterski zamjenik, koji prima 2.500 kuna naknade, navodi Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva.

Naravno, naloženo mu je još jednom da dostavi potpuno izvješće. I opet to nije učinio te su iduće godine pokrenuli novi postupak. Opet se, kažu, nije ni očitovao pa su ga sad još jednom kaznili; ovaj put s 6.000 kuna! Evo što za list Međimurje kaže sam Kacun:

"NE ODUSTAJU"

Ovo je borba s vjetrenjačama. Ja se jesam pismeno očitovao, ali oni ne odustaju. Ne mogu im dati procjenu vrijednosti stambenog objekta, stare kuće koja će se rušiti. U poplavama su u nju ušle vode, a s ulične je strane popucala od prometa. Što se tiče skupština i nadzornih odbora, nisam ni u jednom. Navedeni prihodi na koje se to referira su, naravno, od tvrtke kojoj sam vlasnik, od koje živim. Jer u Općini sam volonter.

Zakon je takav kakav je, kao volonter ne smiješ imati druge prihode. Zar da prenosim upravljačka prava u tvrtki na odvjetnički ured i to plaćam 3.000 kuna godišnje? A u kolikim sam samo gubicima; tvrtka pati zbog mog angažmana u radu Općine i ne mogu konkurirati na nikakvim poslovima s Općinom baš zato da ne budem u sukobu interesa. Mogu zatvoriti tvrtku ili dati ostavku na mjesto zamjenika načelnika.

Da zatvorim tvrtku mogao bih tražiti profesionalni status kao zamjenik u Općini i 80 posto načelnikove plaće. I sve bi bilo po Zakonu! - ogorčen je Kacun. Platit će i ovu kaznu, dodaje.