Zdravstvo 07.10.2016. 09:38. Zadnja izmjena: 07.10.2016. 09:46.

Zavod za javno zdravstvo

Akcijama Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku obilježen Dan hodanja i Dan srca

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u subotu, 1. listopada, akcijama „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, uspješno smo obilježili Svjetski dan hodanja i Svjetski dan srca. Odazvalo se gotovo 300 sudionika svih dobnih skupina, od djece vrtićke dobi, srednjoškolaca  pa do umirovljenika. Akcija je započela  u 9,30 sati okupljanjem sudionika na Trgu Republike u Čakovcu, ispred Centra za kulturu. Ispred pokrovitelja, sudionike skupa je pozdravio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, a ispred organizatora, prim. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda. Potom je uslijedilo zagrijavanje sudionika koje je vodio prof. Tomislav Horvat iz Udruge Vitae U.S.R.  te članovi Muškog rukometnog kluba Čakovec i plesačice Studija Vivona Čakovec.

S Trga Republike, sudionici su brzom šetnjom krenuli prema Gradskim bazenima „Marija Ružič“ Čakovec. Pješačka ruta je bila dugačka oko 3,5 kilometara, a prolazila je kroz Perivoj Zrinskih, Vukovarskom i Zrinsko-Frankopanskom ulicom, Svetojelenskom cestom i Ulicom Globetka. 

Po dolasku sudionika na prostor Gradskih bazena, profesori i treneri „On the MOVE“ projekta (Tomislav Bogović, Tanja Mesarić Novak i Ninoslav Knapić) su organizirali najprije vježbe istezanja za sve zainteresirane, a potom rekreativne igre (akcija „Volonteri u parku“) za najmlađe sudionike. Veliki broj obitelji se uključio u igranje mini golfa, a igrala se još i viseća kuglana te šah na podu.

O nacionalnom programu „Živjeti zdravo“

Još 2003. godine započela je provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ pod nadzorom tadašnjeg Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2014. godine su organizirali nastavak provedbe ovog programa koji djelovanjem u zajednici nastoji informirati, educirati i senzibilizirati građane Republike Hrvatske svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života - pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, tumori, dijabetes tip II, kronične opstruktivne plućne bolesti, mentalne bolesti). U provedbi ovog Nacionalnog programa sudjeluju međuresorna tijela državne uprave i druge institucije.

O Svjetskom danu srca (29. rujna)

Svjetski dan srca se obilježava pod okriljem Svjetske kardiološke federacije od 2000. godine, a Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije (uz brojne partnere) se priključio obilježavanju tog dana 2004. godine. Globalno je to najveća kampanja podizanja svijesti o bolestima srca i krvnih žila, koje su svjetski ubojica broj jedan i svake godine odnose 17,5 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva. U Hrvatskoj su od bolesti srca i krvnih žila 2015. godine umrle 25.694 osobe (47,4% od ukupno umrlih), a u Međimurskoj županiji 537 osoba (42% od ukupno umrlih). Dobra je vijest da se bolesti srca i krvnih žila mogu spriječiti uvođenjem nekoliko jednostavnih promijena, kao što je pravilna prehrana, izbjegavanje alkohola, više tjelovježbe i prestanak pušenja.

Izvor: Marina Payerl-Pal