Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 10.06.2016. 12:41.

Primjetan simptom

Neprirodno mitarenje može biti znak bolesti kod ptica

Bolesno mitarenje

Ako se mitarenje pojavljuje u neko drugo vrijeme i češće nego što je prirodno uvjetovano, tada je to siguran znak nekog nedostatka u prehrani, temperaturi zraka, lošeg smještaja ptice i nedovoljne njege. Perje najprije ispada s vrata, glave i grudi, a ako se uzrok ne ukloni na vrijeme, ptica može potpuno ogoljeti.

Pogreške u prehrani odnose se na jednoličnost hrane, bez dovoljno bjelančevina, vitamina i minerala. A ako je krivac temperatura, to znači da nije prilagođena, da se događaju nagle promjene, da je zrak presuh (npr. krletka uz radijator), ili prevlažan.

Često paljenje i gašenje svjetla i slični "šokovi" mogu također izazvati ispadanje perja. Ovo bolesno mitarenje prekida se otklanjanjem uzroka, uz omogućavanje prostora gdje ptica može letjeti.

Francusko mitarenje

Poseban oblik bolesnog mitarenja je tzv. francusko mitarenje koje se najčešće javlja kod papiga tigrica. Kad još mlada ptica nije ni dobila pravo perje, kad ga tek počinje dobivati, odmah ga i gubi i to iz krila i repa, a može biti zahvaćeno i čitavo tijelo. Ova je bolest primijećena najprije u Francuskoj, a još nije sasvim objašnjena i o uzrocima se još raspravlja.

Govori se o parazitu, lošoj prehrani, preranom i forsiranom razmnožavanju i nasljeđu. Najprihvaćenije je da je uzrok u nesposobnosti roditelja da proizvedu dobro tzv. papigičino mlijeko, kojim hrane svoje mlade u prvim danima njihova života. Uzrokom se drže i razna stresna stanja ptice, primjerice usamljenost papige, kojoj je uginuo par, ili je izdvojen.

Događa se da ova bolest prolazi sama od sebe, no sigurnije je odmah pokušati je sanirati. Pravilno hraniti ptice hranom bogatom vitaminima i bjelančevinama, smjestiti ih u prikladan prostor, temeljito očišćen i dezinficiran. Savjet veterinara i primjena lijekova koje će on preporučiti, dovest će do bržeg ozdravljenja i prekidanja francuskog mitarenja.

U koje vrijeme se ptice mitare

Izvor: 2118