Kultura i prosvjeta 08.11.2016. 09:59. Zadnja izmjena: 08.11.2016. 10:01.

Petak, 11. studenog

Izložba fotografija, tribina i svjetlosni grafiti Platforme za Društveni centar Čakovec

ACT Grupa i Platforma za Društveni centar Čakovec u petak, 11. studenog organiziraju niz završnih aktivnosti u sklopu projekta ACT INK koji se provodi u sklopu Ministarstva kulture.

Sve aktivnosti na projektu tematski su vezane uz napuštene prostore i njihovu revitalizaciju. Tako je, do sada obavljeno mapiranje i analiza postojećih infrastrukturnih resursa u državnom vlasništvu u Prelogu, Murskom Središću i Čakovcu. U tu svrhu provedeno je i istraživanje koje obuhvaća niz tekstova i detaljne opise prošlog i postojećeg stanja mapiranih objekata. Sadržaj sa opisima i fotografijama mapiranja objavljeni su na web stranici. Do sada su provedene i radionice angažirane fotografije te video mapiranja sa temom revitalizacije napuštenih prostora, a organizirana je i izložba Darije Petkovića sa temom Zagrebačke tvornice i Okupacija u 26 slika sa temom napuštenih prostora dok je u sklopu izložbe Darije analizirao problematiku napuštenih prostora te spomenuo modele društveno kulturnih centara.

Platforma za Društveni centar Čakovec, čija je članica i ACT Grupa, već dvije godine radi na zagovaranju razvojnog projekta Društveni centar Čakovec temeljenom na javno civilnom partnerstvu upravljanja, prema tripartitnom partnerskom sporazumu sa Gradom Čakovcem i Međimurskom Županijom.

U petak, u 18:30 sati, na katu zgrade Starog Hrasta, otvorit će se izložba fotografija napuštenih i nekorištenih javnih prostora u Međimurskoj županiji. Izložba je rezultat mapiranja infrastrukturnih resursa u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Izložbu će otvoriti autori Milivoj Kuhar i Sebastijan Brumec koji će ujedno i predstaviti istraživanje i osvrnuti se na problematiku upravljanja javnim infrastrukturnim resursima. Pritom će se osvrnuti i na revitalizaciju objekata i praktične primjere prenamjene prostora u društveno kulturne centre.

Uz društvene centre usko je vezana i 'nezavisna' tj. izvaninstitucionalna kultura te će tako nakon izložbe, u 19 sati biti održana tribina o stanju (nezavisne) kulture u Međimurskoj županiji. Na tribini će okupljeni dobiti uvid u programe organizacija u kulturi s područja Međimurske županije te će se raspraviti o potrebama i eventualnim mogućnostima zajedničke suradnje na budućim aktivnostima, projektima i programima. 

U isto vrijeme, na pročelju zgrade Starog Hrasta, odvijat će se manifestacija svjetla. Radi se o svjetlosnim grafitima koji će koristiti materijal sa mapiranja odnosno fotografiranja napuštenih objekata. Fotografije su preuređene te pretvorene u video materijal te u ovu svrhu sadrže niz animiranih poruka. Kroz ovu aktivnost želi se utjecati na mijenjanje percepcije javnih prostora i senzibilizirati javnost na promjenu funkcije zapostavljenih ili napuštenih prostora. Također, naglasak neće biti samo na društvenom angažmanu i obuhvaćati problematiku napuštenih javnih prostora, već i ostale probleme se kojima se Međimurska Županija svakodnevno susreće, a kao što su ksenofobija, netolerancija, diskriminacija, nasilje i dr. Manifestacije svjetla će biti provedene i u Prelogu i Murskom Središću u ponedjeljak 14.11. odnosno u utorak 15.11.