Kultura i prosvjeta 19.04.2017. 07:07. Zadnja izmjena: 19.04.2017. 10:04.

110 događaja

Izložbom Miroslave Novak započeli Dani Međimurske županije

Ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane Međimurska županija započela je na najbolji mogući način, spojem tradicije i povijesti, uz pogled na budućnost i inovativnost. Sve je to u jednu priču spojila treća samostalna izložba mlade fotografkinje, inače vjeroučiteljice u OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, 29-o godišnje Miroslave Novak. Za glavnu temu ove izložbe koja je okupila zavidan broj Međimurki i Međimuraca u zgradi Scheier, izabrala je jednog od suorganizatora obilježavanja Spomendana, Zrinsku gardu, čije je postrojba svojim postrojavanjem te pozdravom dala poseban obol cijeloj manifestaciji i predstavljanju dosad neviđenih fotografija.

„Našu Zrinsku gardu pratim već niz godina, a sve je počelo kada je moj brat postao pripadnikom te povijesne postrojbe. Velika mi je želja bila da napravim izložbu i njima u čast, a danas mi se to napokon ostvarilo. Na ovoj je izložbi prezentirano 20 odabranih fotografija, kroz koje možete vidjeti različite manifestacije, neke posebne detalje i upoznati se s opremom koju gardisti nose, poput odore i sablje“, rekla je u uvodu autorica. Župan Međimurske županije Matija Posavec svečano je, uz autoricu te zapovjednika garde Davora Bratkovića otvorio izložbu.

Pritom je kazao kako je u Županiji pripremljeno 110 manifestacija u 22 dana, te zahvalio jednom velikom timu ljudi koji se pobrinuo da možemo uživati u ovogodišnjem slavlju. Svečanosti otvaranja sudjelovala Mirjana Hudin svojom izvedbom tradicionalne međimurske pjesme „Stiha,stiha“, u pratnji Zlatka Korbelja – Zuje na gitari. Izložba će u zgradi Scheier biti otvorena od srijede do petka od 17 do 19 sati, a u subotu od 10 sati, tada se očekuje njeno zatvaranje u poslijepodnevnim satima uz prisustvo povijesnih postrojbi iz cijele Lijepe naše, nakon tradicionalnog mimohoda, svete mise i prijavka međimurskom županu.

Ostatak programa pogledajte ovdje