Kultura i prosvjeta 02.04.2016. 15:30. Zadnja izmjena: 02.04.2016. 15:34.

Smotra u Šibeniku

Međimurski učenici pozvani na literarno, dramsko-scensko i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2016

Članovi prosudbenih povjerenstava za pojedine izraze i kategorije odabrali su radove koji se pozivaju na državnu Smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2016, koja će se ove godine održati u Šibeniku. Vrijeme održavanja Smotre bit će od 4. do 8. travnja, pri čemu od 4. do 6. za osnovnoškolce, a od 6. do 8. za srednjoškolce. Prema popisu koji je objavila Agencija za odgoj i obrazovanje evidentno je da će se međimurski učenici, kako oni osnovnih tako i oni srednjih škola, na državnoj razini natjecati u gotovo svim kategorijama, pri čemu imaju velike šanse da budu proglašeni najboljima u domeni svog stvaralaštva. 

Pet međimurskih osnovnih škola na LiDraNu

Na državnu smotru 2016. godine pozvana je Hana Horvat, učenica 8. razreda OŠ Donja Dubrava sa svojim literarnim radom "Crno-bijeli svijet u boji" koji je izradila pod mentorstvom Željka Kovača. U kategoriji samostalnih novinarskih radova na državnoj će Smotri sudjelovati učenica 8. razreda OŠ Prelog Dora Balent sa svojim radom "Novi svijet mijenja svijet" te mentoricom Ivanom Samardžija-Bermanec. List učenika OŠ Draškovec "Draško", čija je urednica učenica 8. razreda Andreja Matjačić, a mentorica Ivana Beti, na državnom natjecanju pretendira za titulu najboljeg školskog časopisa.

Učenica 6. razreda OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice Severina Lajtman u Šibeniku će pod mentorstvom Božidara Vadlje izvesti svoj pojedinačni scenski nastup kazivanja poezije naziva "Dotepenec". Dramska skupina učenika od 2. do 4. razreda OŠ Selnica također je osigurala svoj nastup na državnoj Smotri. Karlo Vinko, Bojan Oršoš, Gabriela David, Dora Hren, Dora Flac, Luna Sakač, Juraj Vičević, Luka Bodulica, Jana Flac i Tena Perhoč te njihova mentorica Roberta Barat će se sa svojom dramskom igrom "Igrajmo se bajki" natjecati u kategoriji najboljeg skupnog scenskog nastupa. 

Čakovečki gimnazijalci pozvani u Šibenik

U kategoriji literarnih radova na državnu Smotru pozvan je Franko Goričanec, učenik 1. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, sa svojim radom "Moj supertata" i mentoricom Zdravkom Skok. "Moja su vrata rečenice" naziv je samostalnog novinarskog rada Laure Majer, također učenice Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, 3. razreda, koja će se zajedno s mentoricom Zlatkom Grahovec na državnoj Smotri natjecati na području novinarskog stvaralaštva.

Radijska emisija učenica 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Karle Ladić i Lane Lovrec, imena "Samo sebi jednako", nalazi se na popisu radijskih emisija srednjih škola koje su pozvane na LiDraNo 2016. Mentorica emisije čakovečkih gimnazijalaca je Barbara Markač-Despinić. Odličnim nastupom u čakovečkom Centru za kulturu svoj plasman na državnu razinu osigurala je i Ana Zrna, učenica 4. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec koja je uz poticaj mentorice Zdravke Skok izvela monolog Marinkovićeva "Kiklopa". Za titulu najboljeg skupnog scenskog nastupa pretendiraju i Antonija Mrla i Nina Bočkaj, učenice 2. razreda čakovečke Gimnazije, sa svojim nastupom "A gdje smo sad" koji su upriličile pod mentorstvom profesora Ivana Pranjića.