Kultura i prosvjeta 31.01.2016. 06:20. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

„Mi jedemo odgovorno“

U Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri održat će se Tjedan zdrave prehrane

U OŠ Sv. Martin na Muri od 1. do 5. veljače  održat će se „Tjedan zdrave prehrane“ u sklopu međunarodnog projekta „Mi jedemo odgovorno“ koji je sufinanciran od strane Europske Unije u kojem sudjeluje 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš - FEE (Češka, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Malta, Latvija). 
Udruga Lijepa Naša je voditelj projekta u Hrvatskoj koji će se provoditi tijekom 3 godine u 100 Eko škola. U prvoj pilot fazi, koja je započela u devetom mjesecu 2015. godine, sudjeluje 20 eko škola, među kojima je i naša eko škola.

Cilj projekta

Cilj projekta je osvijestiti mlade kako bi bolje razumjeli međuovisnost svijeta u kojem živimo, kako odgovorno i zdravo konzumirati hranu koja je dobra i za tijelo i za okoliš, kako postupati s ostacima hrane, kupovati domaću hranu te podići svijest roditelja i šire zajednice.
Jedan od projekata, koji je u sklopu međunarodnog projekta, jest „Tjedan zdrave prehrane“ . Naš eko tim, u koji su uključeni i učenici naše škole, osmislio je kako se zdravo i pravilno hraniti predlažući jela koje smo uvrstili u naš jelovnik. Učenici će sudjelovati i u samoj pripremi hrane, kao preteča domaćinstvu koji je dio nove reforme školstva. Osim kuhara, učenici će biti u ulozi kritičara, menadžera, moderatora kao i fotografa koji će pratiti cijeli događaj.
Osim Tjedna zdrave prehrane, s obzirom na tematsku podudarnost (Živjeti zdravo), predstoji nam i prezentacija realiziranoga projekta u suradnji s HZJZ-om pod nazivom Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece za osnovne škole bez sportske dvorane koja će se također održati u ponedjeljak, 1. veljače.