Pozornica 22.10.2018. 08:25. Zadnja izmjena: 22.10.2018. 08:27.

Susret

Koreografirani folklor u Čakovcu: 400 folkloraša iz osam hrvatskih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Sisačko-moslavačke županije, u Centru za kulturu Čakovec održan je prvi dio 25. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Međimurje je ugostilo 400 folkloraša iz osam hrvatskih ansambala, koji su svoje pravo nastupa izborili županijskim smotrama, te putem jednog samostalnog pregledavanja.

Susret folkloraša odvija se u dvije kategorije – u Čakovcu je izveden koreografirani folklor, dok će se iduće subote, 27. listopada u Sisku plesati izvorni folklor. Prvi dio 25. susreta folkloraša prošao je u izrazito svečanom tonu jer Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, ove godine obilježava 70 godina kontinuiranog rada.

Međimursku županiju predstavljala je KUU "Seljačka sloga" iz Nedelišća. Koreografijom Ivane Hajdinjak i uz glazbenu obradu Miroslava Novaka, folkloraši Nedelišća pokazali su bogatstvo folklora, nošnji i narodnih običaja naše županije uz ples i pjesme "Igrajte nam japa" i "Naj se dekle prebudiju, naj se dečki veseliju".

Nakon svih nastupa, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Ivanković, prof., Tomislav Habulin, mag.mus. i Katarina Bušić, održalo je okrugli stol sa sudionicima i proglasilo najuspješnije, a priznanja je uručila zamjenica Sandra Herman.

  • Prva nagrada: FA "Matija Gubec", Karlovac, Karlovačka županija
  • Druga nagrada: FA "Turopolje", Velika Gorica, Zagrebačka županija
  • Treća nagrada: HKUD "Valpovo 1905", Valpovo, Osječko-baranjska županija