Pozornica 06.11.2016. 11:18. Zadnja izmjena: 07.11.2016. 09:47.

Zagreb / Dugo Selo

Peti studeni izrazito uspješan za naše kulturnjake, zbor i tamburaši zlatni!

Jučerašnji dan, 5. studeni, pokazao se izuzetno plodonosnim za naše zborske i tamburaške predstavnike.

Nakon što su u posljednjih nešto više od mjesec dana već osvojili tri zlata (dva na natjecanju Europa Cantat u Osijeku te jedno kao najbolji državni zbor u Rovinju), Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski vraća se sa prvog zagrebačkog Natjecanja pjevačkih zborova i vokalnih sastava bogatiji za još jedno zlato i jedno srebro.

Natjecanje je organizirano u subotu u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2016. u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a na njemu se predstavilo više od 500 izvođača.

Zbor se pod umjetničkim vodstvom Senke Bašek - Šamec predstavio u dvije kategorije: kategoriji folklornih zborova te musica sacra. U prvoj su pjevali Čardaš Emila Cossetta, skladbu Slepačka Josipa Štolcera Slavenskog, Trešete Dušana Prašelja te kompoziciju Zeleni Jure Davora Bobića i osvojili zlato. Srebro im je dodijeljeno za interpretacije Hasslerove Cantate Domino, Brucknerove Os justi, Miserere mei Branka Starca te Kedrovljeve skladbe Otche nash u kategoriji sakralne glazbe.

U Dugom Selu pak je održan 23. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić iz Čakovca pod ravnanjem Borisa Novaka na spomenutom je susretu osvojio prvo mjesto, vrijedan instrument (brač) te poziv na 6. Razglednicu Hrvatskog sabora kulture.

ŽTO Stjepan Bujan Stipić. Photo by: Matija Turk

Podsjetimo kako Zbor i Orkestar često nastupaju zajedno, a tako će biti i ove godine na tradicionalnim božićnim koncertima - u crkvi sv. Jakoba u Prelogu te u Centru za kulturu u Čakovcu.

Čitajte i o uspjehu Tamburaškog sastava KUD-a Belica koji su zlato također osvojili na natjecanju u Dugom Selu!

PZ Josip Štolcer Slavenski & ŽTO Stjepan Bujan Stipić - O, kakva to svetlost