Pozornica 10.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Suvremenim plesom u 'reprezentaciju'

Ljeto je najljepši period za ples na otvorenom, a za prave plesače takvih je prilika, u tjednima iza nas, bilo mnogo. Prije nego što su otišli na četvrti Šibenski plesni festival, plesači Studija suvremenog plesa Teuta iz Čakovca dobili su dvije potvrde za svoj izniman rad i stvaranje. Hrvatski sabor kulture (HSK) i njihovo povjerenstvo za suvremeni plesni izričaj dodijelili su im naslov najuspješnijih na 25. smotri hrvatskih plesnih ansambala održanoj u Karlovcu.

 

Izveli su koreografiju Nikoline Mekovec Njezina kosa i time stekli pravo nastupa na 4. razglednici Hrvatskog sabora kulture koja se koncem godine snima u zagrebačkom HNK-u. Takvu su priliku dobili već po drugi put, no, odlaze i u Ljubljanu u studenome. Tamo ih HSK upućuje da po četvrti put predstavljaju hrvatski plesni amaterizam, s čime se složilo i slovensko povjerenstvo koje je lani izvrsno ocijenilo koreografiju Prazna impresije, također s potpisom Nikoline Mekovec.

 

Novu sezonu Teuta će započeti nastupom na Večeri suvremenog plesa u Požegi, u okviru Aurea Festa Požega. Njihov povratak iz Šibenika s plesnog festivala još je uvijek svjež, pa se dojmovi nisu slegli. Izvedbom kolaža od deset koreografija, pod zajedničkim nazivom Plešem, odlazim... i dišem plesačice i plesači ovog studija ispred katedrale sv. Jakova bili su dio velikog programa u kojem je nastupilo tristo plesača iz cijele zemlje. Nastupe je pratio i pijanist svjetskog glasa Maksim Mrvica koji se rado fotografirao s Teutinim plesačima - tim više što su na sceni plesali s njegovom glazbom u pozadini. Nastupile su Sara Magdalenić, Mija Horvat, Helena Pokrivač, Filip Vajda, Vilim Poljanec, Dorotea Koščak, Marta Fažon, Franciska Telebar, Mija Milak, Dora Pajić, Jana Slaviček, Marta Frlin, Lucija Naranđa, Ivana Jarni, Tonka Novoselc, Ena Mekovec i Mirna Novoselc.

A. Ličanin

Izvor: 3097