Pozornica 20.01.2017. 17:20. Zadnja izmjena: 21.01.2017. 08:41.

Nema labavo

Živa pozitiva kreće "na finjaka", a na kraju se lome čaše!

Gotovo da nema renomiranog čakovečkog lokala u kojem u posljednje vrijeme niste mogli naići na nastup Žive pozitive. Riječ je o bendu osnovanom 1. siječnja 2016. godine, no glazbena suradnja njegovih članova traje već više od 20 godina. Sviraju i na raznim slavljima, rođendanima, krstitkama - ukratko, od vjenčanja do sprovoda. 
Čakovčani Nenad Peršak i Mario Maruševac prvi su put nastupili na vjenčanju sad već davne 1993. godine, u lovačkom domu u Čakovcu. Osim njih dvojice član Žive pozitive je i Varaždinac Želimir Perković. Nema labavo, rekli bi dečki (u najboljim godinama, op.a.), koji su čitavu ljetnu sezonu proveli na Jadranu. I u prosincu, naoko pitomom mjesecu, morali su odbiti više gaža jer su jednostavno "prebukirani".

NIJE SVE ZA JAVNOST

"Trenutno se bavimo samo glazbom i od nje i za nju živimo. Sva trojica smo vokali te, naravno, svatko nešto svira. Izvodimo sve osim klasike; može i latino ili stari disco, no najjači smo na rocku, pop-rocku i evergrinima. U početku uvijek krene s finoćom, a završi na sevdahu ili narodnjacima. Porazbijali su čitave kafane kad smo svirali, bilo je svega i svačega. Uvijek napravimo rasturačinu, naše su fešte prava pozitiva, kako i samo ime benda govori. Gotovo uvijek završi se na stolovima ... Neke stvari i nisu za javnost, muzičari ne smiju ispričati sve što dožive", ispričali su nam pozitivci ove priče.

Svako podneblje na svoj način reagira na njihove nastupe. Slovenke su im kod Lendave od prodavačice kupovale ruže i nosile ih na binu. Međimurce pak smatraju odličnom publikom koju je lako animirati. "Međimurci vole glazbu iz cijele Hrvatske. Uvijek rado čuju i neku svoju, međimursku pjesmu", kaže Nenad, koji je i autor Dobravske vuljice, neslužbene himne Donje Dubrave. Ukoliko nikad niste čuli ovu pjesmu toplo vam preporučamo da je pronađete na Youtubeu i pažljivo poslušate. Riječi "prava ljubav" i "čežnja" nakon ove pjesme poprimit će novu dimenziju, a za emocionalne posljedice ne odgovaramo, kao što ni dečki iz Žive pozitive vlasnicima "kafana" ne odgovaraju za inventar. I njih je život "bacao" na sve strane svijeta; Mario je s jednim prijateljem u veljači nastupio čak u dalekom Melbourneu. No i tamo je izveo međimurske balade te ga je, baš kao i Živu pozitivu, put uvijek vraćao jedinoj pravoj ljubavi - Međimurju. 

LJUDE TREBA DIRNUTI

"Ljude jednostavno treba znati dirnuti. Rado to činimo međimurskim pjesmama, iako one ne prolaze kod svih. No mnogi ih jako vole. Nažalost, međimurska se pjesma guši, ali mi ćemo je uvijek zasvirati, i na Jadranu i u Australiji", kaže Mario Maruševac. Vodi obiteljsku tvrtku Agent koja se bavi iznajmljivanjem vozila, ali i bendova i D.J.-eva, organizacijom fešti i glazbenom produkcijom. No njegova je prava ljubav gitara. Danas svira akustičnu, no godinama je, od dvadesete, na estradi bio basist. Bas je svirati počeo s 15 godina, a tijekom karijere pratio je Vladu Kalembera, Vladimira Kočiša Zeca, Đurđicu Barlović... Još prije toga, pohađao je osnovnu glazbenu školu, na klaviru. 

Nenad Peršak svira konge, bongose i sve drugo što se - udara. Ponekad svira i gitaru, a potpuni je samouk. "Kad sam počinjao svirati bubnjeve u srednjoj školi i poslije kad sam nastavio na fakultetu bio sam primoran i pjevati, biti vokal. I tako sam propjevao, iako nisam nikad mislio da ću to raditi", kaže. Po struci je mjernik i trasirao je dionicu autoceste od tunela Sveti Rok do Ploča! U struci je radio desetak godina, no što je to prema čitavom životu posvećenom glazbi? Vlasnik je tonskog studija Cool, najstarijeg u Čakovcu. Do danas producirao je čak 120 nosača zvuka za brojne naručitelje. Cool danas djeluje u sklopu humanitarne udruge Fijolina te su izdali dva CD-a za potrebitu djecu. "Nekad se moglo živjeti od glazbene produkcije, no danas je to teško pa produciram u humanitarne svrhe. Zarađujemo, naravno, od nastupa", kaže Peršak. 

A MI SAMO LAGANO SVIRAMO...

Želimir Perković iz Varaždina pridružio im se prije godinu dana. Svirao je bas u mnogim bendovima te je iza njega, kaže, jako puno staža. Pohađao je osnovnu glazbenu školu, na kontrabasu. "Prošao sam SAD i cijelu Europu, bio na estradi. Bio sam i privatni poduzetnik; inače sam strojarski tehničar te sam imao tvrtku autodijelovima. Prvo sam počeo svirati s Marijom i tako je to sve sponatno krenulo. I odlično mi je. Nekad sam sve gurao u tu tvrtku, a sad samo lagano sviramo i zarađujemo", kaže Perković. Dodajmo ovdje kako su sva trojica "vječiti studenti" i "imaju indeks doma". Takva je valjda sudbina glazbenika... S njima nastupa i Ana Orsag iz Zlatara.

U pripremi autorski album

Članovi Žive pozitive pripremaju autorski album, koji će izdati početkom 2017. godine.  "Svatko voli da mu svira bend koji ima nešto iza sebe. Na albumu će biti pop i zabavna glazba", najavljuju.