Život udruga 22.03.2018. 09:42. Zadnja izmjena: 22.03.2018. 09:45.

Zagreb

Damir Smrtić novi predsjednik Zavičajnog društva Međimurje

U petak, 16. ožujka, u prostorijama VMD Centra u Zagrebu održana je izborna skupština Zavičajnog društva Međimurje na kojoj je izabrano novo vodstvo. Skupština je okupila članove i prijatelje Društva, mnoge Međimurke i Međimurce koji prebivaju u Zagrebu i goste.

Na samom početku prisutne je pozdravio dosadašnji predsjednik Zavičajnog društva Međimurje dr.sc. Danijel Režek koji je istaknuo važnost Međimuraca i njihovog povezivanja u glavnom gradu Hrvatske. Nakon izvješća o radu Društva, slijedio je izbor novog vodstva, a kao novi predsjednik jednoglasno je izglasan Damir Smrtić. Funkcije dopredsjednika u dvogodišnjem mandatu obnašat će dr.sc. Lidija Bauk i Branka Prišlić, dok Izvršni odbor čine Dušan Knezić, Neven Kočila, Dean Kovač, Matija Krznar, Margareta Ribić-Varga, Davorin Radošević, Karlo Radmanić i Dijana Varlec te predsjednik odbora Matija Kikelj.

Ujedno, ovom prilikom, značaj i doprinos koji Društvu daju određeni pojedinci prepoznati su od strane članova Društva, pa su tako za počasne članove Društva proglašeni župan Matija Posavec, te akademici Dragutin Feletar i Stanislav Tuksar, koji su svojim nesebičnim zalaganjem i radom doprinijeli značajnom razvoju svojih sredina i dali izniman doprinos Međimurju, kao i Hrvatskoj.  

Zavičajno društvo Međimurje osnovano je daleke 1936., a od 1992. godine kada je ponovno aktivirano okuplja mnoge gospodarstvenike, znanstvenike, kulturnjake, političare, akademike koji su na svim poljima aktivni u promociji svog rodnog kraja kao i 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija.  Skupštinu su na nakon službenog dijela glazbenim izvedbama upotpunili Blanka Tkalčić u pratnji KUD-a Kotoriba u sastavu Vinko Horvat, Renato Mikulan, Paulo Smrk, Denis Radmanić, Bruno Kanižaj i Kruno Siladi. Ovakva okupljanja prilika su za razgovor i razmjenu ideja, te idealna prilika da se povežu mlađe i starije generacije naših Međimuraca, te je stoga nakon službenog djela slijedilo veselo druženje uz domjenak i međimurske skladbe.