Politika i gospodarstvo 18.12.2017. 12:56. Zadnja izmjena: 18.12.2017. 13:03.

3. sjednica

Skupština Međimurske županije: Proračun za 2018. godinu od 543 milijuna kuna usvojen

Skupština Međimurske županije odradila je svoju 3. radnu sjednicu u ovom sazivu, uz bogati dnevni red sa 22 točke. Među ostalima usvojen je jednoglasno polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Međimurske županije za 2017. godine, zatim prihvaćen Prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2017. kao i prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2018. s projekcijama Proračuna za 2019. i 2020. godinu, donesena Razvoja strategija Međimurske županije do 2020. godine, usvojen Master plan razvoja turizma do 2020., prijedlog Odluke o odabiru i prodaji nekretnine na području Gospodarske zone „Poslovni park“, vijećnici su informirani o završetku sudskog spora sa Srednjom školom Čakovec, usvojeni prijedlozi programa Vatrogasne zajednice Međimurske županije, za djelatnost Hrvatske gorske službe spašavanja, ali i usvojen Prijedlog programa rada Skupštine Međimurske županije za 2018. godine.

Proračun za 2018. godinu od 543 milijuna kuna usvojen je s 31 glasa za, 5 suzdržanih te 2 glasa protiv. Protiv su glasale vijećnice Živog zida koji je ujedno uložio Amandmane koje je župan u konačnici prihvatio. Prvi se odnosi na povećanje izdvajanja za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti, drugi na povećanje sredstava koja se izdvajaju za zaštitu životinja za 50 tisuća kuna, a treći program za djecu s autističnim poremećajima što je već prethodno bio sastavni dio proračuna.

Master plan ravoja turizma predstavila je zamjenica župana Sandra Herman, uz predstavnike Instituta za turizam, s ciljem donošenja strateškog dokumenta za učinkovito upravljanje razvojem turizma te pruža integrirani strateški okvir djelovanja različitih institucija. Spomenimo kako je ujedno trebalo biti usvojeno godišnje izvješće o radu društva Piškornica za 2016. godinu, no izvješće nije prihvaćeno. Vijećnici su usvojili izvješće o stanju zaštite od požara na području Međimurja za 2016., usvojen je prijedlog programa javnih potreba u sportu za 2018. godinu, te II. izmjene i dopune Financijskog plana i Godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2017.

Pritom su izabrani novi članovi i zamjenici članova Savjeta mladih, imenovani suci porotnici Županijskog suda u Varaždinu te članovi izbornog povjerenstva i koordinacijske radne skupine Skupštine. Imenovana je nova predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije Boška Ban Vlahek, te članice Marija Frančić, Dijana Novak, Petra Podravec i Snježana Sambolek, Ksenija Strelec, Martina Šebrek, Vlasta Vugrinec i Gabrijela Bogdan. Imenovani su članovi Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji – Željka Đeri, Zvonko Huić, Neven Kočila, Alenka Novak i Igor Šegović.