Ostalo 24.09.2016. 23:25.

Kuglanje

Čakovečki Željezničar dobio aktualnog viceprvaka države s 200 čunjeva razlike!

Željezničar je u prvoj službenoj utakmici na najbolji način krstio obnovljenu čakovečku kuglanu ŠRC-a Mladost – zagrebački Medveščak, aktualni viceprvak države, stradao je sa visokih 7-1 uz nevjerojatnih 200 čunjeva razlike. Pitanje koje se postavljalo minulih mjesec dana, kako će gostujuće momčadi reagirati na novu kuglanu, već u prvom ligaškom kolu polako dobiva odgovor – naime, Medveščak je srušio samo 3235 drva, što je tek nešto bolji trećeligaški rezultat, a nikako ostvarenje koje bi priličilo jednom klubu takvog renomea i povijesti.

Ruku na srce, ove sezone zagrebačka ekipa je drastično oslabljena odlaskom trojice najboljih igrača, međutim i dalje su tu prisutni provjereni i iskusni kuglači (Šebalj, Mrkonjić, Filipančić) koji su imali velikih problema s prilagodbom na nove staze. S druge strane, njih su na najbolji mogući način iskoristili Željezničari i to ponajviše mladići koje do sada nismo imali prilike gledati među prvotimcima, pogotovo ne u živoj utakmici najvišeg ranga. Sa nikad mlađom postavom, u kojoj je tek kapetan Predrag Turk odskakao po godinama, Željo je na otvaranju sezone oduševio.

Važnost uvodnog kola, kao i svijest da u ovogodišnjoj skraćenoj ligi svaki domaći posrtaj može biti u konačnici koban po plasman na tablici, pojela je kvalitetu prvog para. Rastrganom i nervoznom igrom u kojoj je teško bilo povezati seriju dobrih hitaca, utakmica je ipak usmjerena na Željezničarevu stranu. Iako su oba duela mogla otići bilo kojem suparniku, Željo je poveo sa 2-0.

Predrag Turk (557) je unatoč gubitku koncentracije uslijed učestalog prepiranja sa sucima ipak nadjačao Šebalja (552) donijevši prvi poen domaćinu. Debi u svom povratku među Željezničare Bojan Plevnjak nije okrunio igrom koja bi opravdala njegov status pojačanja. Plevnjak se mučio od samog početka te je samo zahvaljujući katastrofalnom danu Filipančića (519) dobivao setove sa 134 i 136. Kada je i na narednoj stazi nastavio loše (127), trener Žinić povukao je neočekivan potez te je (samo) za zadnji set u igru poslao Matiju Vikerta.

To se pokazalo kao iznimno rješenje – Vikert je oborio 151 drvo te ne samo osigurao drugi poen Željezničaru, već i ponešto ekipnih čunjeva plusa. U srednjoj dionici Tomislav Tvarog i Luka Štrukelj u potpunosti su izdominirali svoje suparnike te praktično riješili pitanje pobjednika. Tvarog sa 578 nije dao niti milimetar šanse Džepini - Bajiću (518), a još je uvjerljiviji bio Štrukelj (584) koji je na početku sezone u životnoj formi te mu Pavić (519) nije mogao niti najmanje konkurirati. Željo se odvojio na 4 - 0 i nedostižnih 159 čunjeva razlike te je zadnji blok mirno mogao iskontrolirati susret.

Zoran Jagić je, doduše, učinio i malo više od toga – iznimnim nastupom i ostvarenjem od 618 čunjeva probio se do titule igrača utakmice kraj kojeg je Stojić (557) djelovao tek kao sparing partner. Pohlepni Željezničari htjeli su goste otpratiti s nulom, ali je Mrkonjić (570) ipak uspio uzeti počasni poen, unatoč tome što je odlični tinejdžer Igor Kolarić (284) opasno prijetio i bio u igri kroz setove sve do posljednjih kugli.

Na tablici nakon prvog kola Željo drži onu poziciju na kojoj je obitavati naučio njihov subotnji gost – visokom pobjedom vinuli su se na startu prvenstva na drugo mjesto i kao što to uvijek biva kod (vječno nezadovoljnih) ljudi, šteta da je i taj jedan poen ispušten jer bi inače sve suparnike barem tjedan dana gledali sa samog vrha. Za Željezničar je ovo pobjeda trostrukog značaja. Kao prvo, radi se o samom startu prvenstva protiv uglednog protivnika i stečeni bodovi trebali bi momčad napuniti dodatnim samopouzdanjem. Kao drugo tu je spoznaja da ekipa ima još podosta unutarnje zalihe – rezultati Turka i posebice Plevnjaka daleko su od njihovih krajnjih mogućnosti, standardni prvotimac Mikac nije ni nastupio, a čeka se i povratak ozlijeđenog Košaka.

Zato je uz bodove najvažniji dobitak subotnje utakmice prezentacija čitave plejade mladića (Vikert, Štrukelj, Kolarić) koji su svi u aktivnom susretu odigrali na visokoj razini te pokazali da su kao kriterij za sastav jedino bitne brojke na semaforu, a ne godine starosti. Uz to napomenimo da je njihov razbijački stil dodao još i poneku sijedu vlas na frizuri legendarnog Nikole Dragaša koji se iz hica u hitac čudio kako se čunjevi kose pod bombama Željezničarovih mladih snaga.

Prvo gostovanje sezone čakovečki klub vodi na najdalji put u Split gdje će ih dočekati tamošnji Poštar. Poštar je jedna od rijetkih ekipa koju je Željo minulih sezona uspio pobijediti na strani pa se na toj činjenici gradi optimizam i ovaj puta, iako će ponoviti to biti vrlo teško budući su Dalmatinci očito u odličnoj formi što potvrđuje njihova pobjeda od 6-2 kod Grmoščice s visokim momčadskim učinkom od 3661.

  • Iako vijest nije direktno vezana za međimursko kuglanje, pred par dana dogodila se interesantna stvar koju svakako vrijedi spomenuti. Kako ga volimo nazivati, proslavljeni Brazilac s hrvatskom putovnicom, poznati nogometaš Eduardo Da Silva registriran je za kuglački klub Dugo Selo. Hoće li ikada baciti kuglu na službenoj utakmici, nije u ovome trenutku ni toliko bitno, već sama spomenuta činjenica ima dovoljan marketinški potencijal da se kuglanje dodatno promovira i popularizira