Ostalo 02.05.2018. 21:48. Zadnja izmjena: 02.05.2018. 21:50.

Šah

Sloboda druga, a Stridon četvrti na natjecanju 1. Juniorske lige

U Svetom Filipu i Jakovu održano je natjecanje 1. Juniorske lige. Na natjecanju najboljih juniora u državi sudjelovalo je 12 ekipa, a naši predstavnici Sloboda i Stridon bili su drugi, odnosno četvrti nositelji turnira. S obzirom na to da su juniori Slobode branili naslov prvaka ispred dvaju glavnih konkurenata, riječkih klubova Liburnije i Juniora, očekivala se žestoka borba oko prvog mjesta kao i prošle godine. Obje ekipe krenule su uvjerljivo u turnir i ždrijeb je odlučio da se rano, već u trećem kolu, sastanu dva glavna favorita za prvaka Liburnija i Sloboda. Ovog puta Liburnija se pokazala spremnija i s 3-1 preuzima vodstvo. Stridon je odlično krenuo u turnir i s 5 uzastopnih pobjeda držali su priključak za vodećim ekipama Liburnije i Slobode. Međutim nakon dva remija i poraza od Liburnije Stridonu polako kopni snaga u borbi za treće mjesto i u zadnjem kolu upisuju poraz protiv Caspera iz Zadra te ih Junior prestiže i osvaja treće mjesto.

Junior je jako slabo krenuo u turnir upisavši dva poraza na početku natjecanja, ali polako su sustizali priključak za vodećima. U petom kolu otkinuli su bod Slobodi odigravši 2-2, a u desetom kolu zakomplicirali su situaciju oko prvog mjesto pobijedivši Liburniju s 2,5-1,5. Nakon takvog raspleta prije zadnjeg kola vodeća je bila Liburnija, a Sloboda je držala sigurno drugo mjesto i čekala novi kiks Liburnije. U zadnjem kolu Liburnija se dugo mučila s ekipom Mornara iz Splita i umalo prosula svu prednost. Na kraju ipak s malo sreće dobivaju meč s 3-1 i osvaja prvo mjesto ispred Slobode na drugom i Juniora na trećem mjestu. Sloboda tako nije uspjela obraniti naslov prvaka, ali drugo mjesto je veliki uspjeh na državnoj razini. Stridon se odlično držao međutim ponestalo im je snage za završnicu turnira te je šteta što se nisu uspjeli pridružiti Slobodi na pobjedničkom postolju.

Za Slobodu su igrali: Sven Tica (najbolja prva ploča sa 10,5/11!), Bruno Makovec, Ante Leon Starčević (najbolja treća ploča), Franjo Josip Marković, Juraj Toplak (najbolja zamjena) i David Škrobar, a za Stridon Matija Zadravec, Stjepan Dabić, Benjamin Kanižaj, David Lesar i Ivor Colev.