Kolumne 27.01.2016. 07:47. Zadnja izmjena: 24.03.2016. 13:00.

Kolumna Vladimira Trstenjaka

Imamooooo Vladuuuuuuu!!!

Kadar prvi: predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović čvrstim, prijetećim vojničkim korakom, spremna pregaziti sve pred sobom, 

uz pratnju ulazi u saborsku dvoranu u kojoj se očekuje obraćanje mandatara 

Tihomira Oreškovića i potvrđivanje novih ministara. Slika druga: sve što se u tom trenu našlo u prolazu između saborske govornice i prvog reda, uključujući i bivšeg ministra Ivana Šukera, panično se sklanja s puta. Slika treća: Tomislav Karamarko sebi u bradu mrmlja nešto što se s usana može pročitati kao: Imamooo vladuuuuu...Eto što ti je televizija, sve pokaže, samo treba biti dovoljno koncentriran.

Tim, hladan kao špricer

Zasjedanje novog saziva Sabora u petak, cijeli dan do kasno u noć prikovalo je velik dio ljudi za male ekrane. Srećom, nije sezona spremanja sijena, niti berbe kukuruza, pa veće štete po hrvatskim poljima zbog sirenskog zova televizije nije trebalo biti. Osim osjetno povećane potrošnje helexa, normabela i sličnih preparata kod publike koja je u petak cijeli dan i noć na subotu pratila saborsku raspravu i čekala potvrđivanje nove Vlade. Sigurno je nešto od toga potrošio i novi premijer jer toliko miran i ravnodušan, toliko indiferentan prema pitanjima, toliko “čudan” možeš biti jedino ako stvarno popiješ duplu dozu. Ili potegneš koji dim previše. Cijeli dan i dobar dio noći tako ignorirati zastupnike koji su ga gotovo na rubu suza preklinjali da im odgovori na pitanja stvarno treba znati i moći. Kao da su zidu govorili. Oreškoviću se “po faci” vidi da
je inače dobar čovjek, a što mu je bilo na sjednici - ne zna nitko, jer je psihijatar Petrov bio zauzet drugim brigama pa se nije mogao posvetiti opservaciji novog nam premijera.

Ministri i mobiteli

Timov tim, sve junak do junaka, na čelu s prvim potpredsjednikom Karamarkom i potpredsjednikom Petrovim, svo je to vrijeme bjesomučno u ministarskim klupama
tipkao po skupim mobitelima i pravio selfije, šaljući ih ljubavnicama, mamama, tatama i susjedima. “Ha, jesi me vidjela? Jesam bio dobar? Kako mi stoji kravata? Ne izgledam debelo na televiziji?“ Bedačeki nepristojni.

Ja, ministar

Gledajući sve to, bilo mi je žao što nisam poslao već napisano pismo 

Tihomiru Oreškoviću, inače mom dobrom tajnom Facebook prijatelju. U pismu sam mu svoju malenkost htio ponuditi za jedno od ministarskih mjesta jer sam slutio da možda imam dobre reference za ministra u novoj hrvatskoj Vladi. Makar, nekako sam sumnjao da to što sam nekoliko puta osobno prošao pored braniteljskog šatora u Savskoj, da sam bio jedan od osnivača seoskog ribičkog društva i jedno duže vrijeme tajnik, a sve do vremena dok ona moja nije primijetila da sam bacio oko na Mariku i član folklorne skupine, da će to biti dovoljno za ulazak u Vladu. O, kako sam se samo prevario. Mogao sam, morao sam, ali sada je kasno, Vlada je izabrana, a meni ostaje čekati do novih izbora. Najmanje šest mjeseci, a možda čak i godinu dana. Eto, propala mi prilika da budem ministar i morat ću dislajkati mog inače dobrog Facebook prijatelja Oreškovića. Nije pomoglo ni to što sam, uz vreću mandarina, naručio nekoliko flaša vode iz doline Neretve. Jer što bi drugo bilo krivo nego voda što je tamo oko Metkovića odraslo toliko sposobnih ljudi. Sve ministar do ministra. Evo, Petrov sad ima svoju, zavičajnu vladu.

Glavaš

Ne znam je li i Glavaš nešto popio kad je ulazio u zgradu Sabora u kojoj su ga dočekali predstavnici civilnih udruga. Sigurno je, možda malo previše slavonske šljive ili viagre, jer se drugačije ne može protumačiti njegov ukrućeni srednji prst koji je ponosno pokazivao prosvjednicima. Osuđeni ratni zločinac civilnom društvu pokazuje srednji prst, a poslije im u saborskoj raspravi prijeti oduzimanjem sredstava. Slika je to dostojna teatra apsurda.

N1 televizija

Vijeće za elektroničke medije odlučilo je zbog govora mržnje privremeno oduzeti koncesiju nakladniku Z1 televizije d.o.o. Trodnevna kazna počinje teći sutra. Osim trodnevne suspenzije koncesije, Vijeće će spis predmeta proslijediti nadležnom Državnom odvjetništvu na postupanje. A sve to zbog Markovog trga, emisije koju vodi novinar Marko Jurić koji je u odjavi emisije Zagrepčanima poručio: “Poruka dragim Zagrepčanima, svima onima koji se šeću Cvjetnim trgom, budite oprezni pošto je u blizini crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar. Dakle, dragi moji Zagrepčani, kad šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi neki od četničkih vikara istrčao iz crkve i malo, u maniri svojih najboljih klanja, izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu.” Principijelno, kao čovjek, a još više profesionalno kao novinar, uvijek i u svakoj prilici zalažem se za slobodu mišljenja, govora, pisanja... jer je to temeljno ljudsko pravo, ali ovakav govor zamjeram i osuđujem.

Hrvatsku televiziju napali hakeri

Hrvatska javna televizija, kojoj su u neka druga vremena tepali da je 

Katedrala hrvatskog duha, bila je proteklog petka izložena virusu pa je HTV objavio kratku obavijest da su zbog hakerskog napada moguće teškoće u dostupnosti www.hrt.hr unutar granica RH, osobito u inozemstvu. Policija, objavili su na TV-u, radi na otkrivanju počinitelja, ali ono što mi je posebno upalo u oči bila je neka vrsta ponosa jer, kako su se pohvalili, sličnim napadima već su bile izložene i druge „ugledne ustanove“, čak i BBC. Ti vrapca, udostojili su se konačno napasti i HTV koji se tako ni kriv ni dužan našao među drugim uglednim ustanovama. Počašćeni smo.