Kolumne 27.06.2017. 22:27. Zadnja izmjena: 27.06.2017. 22:30.

TV kolumna Vladimira Trstenjaka

Kad USKOK uređuje TV-program

Raca plava po Dravi, nosi pismo na glavi…

Mamica 'z Op'rovca  iz starog su ormara zvlekli svoju najljepšu opravu, pažljivo poravnali svaki nabor na bijeloj bluzi i nježno raščešljali (kod jedne preloške frizerke) jučer napravljenu frizuru. Susjeda, jednako uređena, već je čekala vani kako bi zajedno krenule na jutarnju misu, a zatim u društveni dom na svoje biračko mjesto. Uzbuđene poput kakvih šiparica, mamice u poštovanja vrijednim godinama, kao po dogovoru zaokružile su svog kandidata za župana, mladog i perspektivnog. Za njih je čakovečki dečec, s kojim su se već dva puta rukovale na jednoj priredbi umirovljenika, bio jedini pravi izbor, a osim toga i velečasni su rekli da je mladi kandidat dao dosta novca za popravak i uređenje kapelica i crkvi. I pogodile su, njihov je dečec i njegova stranka dobio najviše glasova.

Nedugo nakon toga, na televiziji su objavili, a pisalo je i u Međimurju, da nešto nije u redu s njihovim glasovima, da su glasale za jednu stranku kako bi druga mogla ostati na vlasti. Mamica su se tri put prekrižili i s nekakvim čudnim osjećajem da su prevareni, čvrsto su odlučili da više nikada nikome neće dati svoj glas.

Za to vrijeme Međimurjem su počela kružiti pisma. Prvo je novi podpredsjednik Vlade Predrag Štromar pisao članovima svoje stranke i molio ih neka ne bacaju članske iskaznice, onda se i mladi kandidat Matija Posavec dirljivim pismom obratio svojim biračima kako bi im objasnio da visoka politika i zalaganje za strateške interese Hrvatske ponekad zahtijevaju pragmatične poteze, pa su pismo odlučili napisati i nesuđeni župani Mladen Novak i Branimir Bunjac, a kad se već piše, pera se dohvatio i Juraj Lajtman, doajen međimurskog narodnjaštva. Svi su imali potrebu nešto reći i objasniti, ali - uzalud! Mamica su se i dalje osjećali prevareno.

Put u raj

Ipak, bez konkurencije, najdirljivije pismo napisao je sisački biskup Vlado Košić, čovjek kojeg pamtimo po istjerivanju đavla iz prostorija Ministarstva branitelja, i blagoslovu petodnevnog ministra Mije Crnoje, nakon što je onaj bezbožnik Fred Matić konačno iseljen iz zgrade. Nakon biskupovog pisma, predsjednik Vlade Andrej Plenković usnuo je čudan san.

U snu je vidio samog sebe kako se na rubu snaga probija nekakvim dugim, mračnim tunelom punim čudnih bića. Činilo se Andreju da je prošla cijela vječnost dok se nije dovukao do nekog križanja, na kojem se tunel račvao lijevo i desno. Desna strana bila je osvijetljena blagom, hipnotizirajućom svjetlošću, iz nje su se čuli zvuci divne melodije, mirisalo je na obilje i na spokoj. Iz lijevog tunela smrdjelo je na sumpor, paklenu vrućinu Andrej je mogao osjetiti na vlastitoj koži, a strašni krikovi čuli su se odasvud. Pokušao je Andrej skrenuti desno, ali ispred ulaza ispriječio mu se sisački biskup, očito odlučan u namjeri da ga ne pusti na to divno mjesto koje se skrivalo na kraju desnog tunela. Srećom, bio je to samo san.

Kad USKOK uređuje TV-program

Pismo su pisali i iz USKOK-a i to Hrvatskoj radioteleviziji. Zasmetalo im je što ih nisu zvali u emisiju "Otvoreno", koja se dan ranije bavila temom korupcije u sportu. USKOK-ovci su se našli "iznenađeni i uvrijeđeni" što njihov predstavnik nije dobio stolicu pred kamerom,  iako ono što bi se čulo od njega ne može zvučati drugačije nego "da u interesu istrage o konkretnom slučaju ne možemo ništa reći". A, dobro, i to je nešto. Međutim, njihovo je pismo isti tren dovelo do smjene urednika Otvorenog Domagoja Novokmeta. Novokmetov nadređeni, ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije    Renato Kunić, bez puno je premišljanja (ipak je USKOK u pitanju) donio odluku temeljem koje Domagoj Novokmet više "neće obavljati poslove uređivanja te emisije". Nije dobro i neće biti dobro, bez obzira na to što tko mislio o Novokmetu i njegovim novinarskim kvalitetama. Kamo vode ovakve ekspresne smjene "po narudžbi"? A čelni ljudi HRT-a kao da se svakoga dana sve više trude dokazati kako je nacionalna televizija sve manje javni servis. 


Vijenac: Potraga

RTL, svaki dan, 19:10

RTL-ovom istraživačkom magazinu Potraga, koji ide šest dana u tjednu, te reprizom u nedjelju, trebalo je nešto vremena da uhvati ritam i nađe prave teme, ali  čini se da je ekipa magazina konačno uspjela dostići zavidnu razinu.

Kaktus: Iza zavjese

HTV 1, srijeda, 21:15

Politički talk show Tihomira Dujmovića, po svemu sudeći odlazi u ropotarnicu povijesti. Nije Dujmović, kojem treba priznati jedino što je uspio u svoju emisiju dovesti goste koji baš nisu često na televiziji, kriv što je "netelevizičan".