Kolumne 25.04.2016. 08:22. Zadnja izmjena: 25.04.2016. 13:23.

TV naš svagdašnji

Kolumna Vladimira Trstenjaka: "Karamarko, legendooo!"

Ne bu dobro! Belički zet Ivan Vilibor Sinčić, uskoro friški otac sina Ksavera, obrušio se na svoje kolege narodne zastupnike. Vrijedi našeg mladca, idealistu iz Živog zida citirati. Kaže Sinčić: "U ovoj saborskoj predstavi osjećam se sve jadnije. Nije mi jasno kako ljudi mogu biti toliki licemjeri, prijetvorni i kako bez imalo srama iznose stvari kao negativne, a koje zdušno podržavaju. Pa iako je ovo išlo Mostovca Miroslava Bulja", na kraju je Sinčić rezignirano zaključio, "svi ste vi isti."

Naivac, nepripremljen je ušao u vučju jazbinu, ali ima vremena odrasti. Vidim ga za nekoliko godina zavaljenog u saborsku fotelju (onu predsjedničku mu je zauzela Kolinda Grabar) s dvadesetak kila viška, masne kose, praznog pogleda i dvostrukim podbratkom, kako pospano prati saborsku raspravu i jedva čeka petak da se vrati svojoj Vladimiri i njivi s batatom na beličkom polju…Svi u Saboru, prije ili poslije, od idealista prvo postanu foteljaši, a potom namćori, poput Ivana Šukera, Dragice Zgrebec, Nenada Stazića ili predsjednika Željka Reinera. Neminovno to čeka i Vilibora.

Televizija se rastaje od radija?

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radio televizije Siniša Kovačić, "procurilo" je iz ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskom radiju (predsjednik HND-a Saša Leković, naprotiv, za curenje informacija optužuje upravo Kovačića) slušao je žalopojke radijskih novinara i urednika o devastiranju radijskog deska, kadrovskom i materijalnom siromašenju radija, gubljenju radijskog identiteta…

Siniša ne bi bio Siniša kad u roku odmah ne bi ponudio rješenje pa je nakon konstruktivnog i kolegijalnog razgovora uz skromni „pikado“ palo obećanje o razdvajanju radija od televizije i vraćanje digniteta radiju. Dobro onda. Nakon što je pala javna televizija i ponovo se iz dana u dan sve više i više pretvara, ako ne u katedralu, ono u kapelicu hrvatskog duha, uskoro će pasti i radio. Ovo će se dogoditi vrlo brzo i vrlo efikasno. Možda čak i prije nego na snagu stupi novi Karamarkov zakon o poticanju rađanja malih Hrvata.

Poticaj se zove tisuću eura, koje, kako je lupio Kramarko i ostao živ, neće dobiti potrebiti i siromašni, nego oni koji to zaslužuju. I NOVA TV i RTL sprdali su se (s pravom) s Karamarkovim gafom, a u HRT-ovoj središnjoj informativnoj emisiji Karamarkova umotvorina jednostavno je izrezana. Nije je bilo. Dobro, nije bilo veće štete, jer je informativni program HRT-a po gledanosti ionako u debelom zaostatku za drugim televizijama. Zato je Zoran Šprajc u svojem RTL Direktu opet dobio priliku i iskoristio ju.

Čovjek zna što prodaje priču. Izjavu prvog potpredsjednika Vlade naknadno je pokušala "ispeglati" ministrica Bernardica Juretić, ali ni bivša opatica nije baš najspretnije obavila taj posao. Karamarko, legendo! Možda ponovo reciklira ideju o osnivanju Ministarstva useljeništva i demografske obnove (MUDO) s kojom se zanosio na početku mandata.

Stižu nagrade

Dokumentarno-igrani film Alka dobio je nagradu na WorldMediaFestivalu, svjetskomu festivalu medija održanome u Hamburgu. Film je nastao u suradnji HRT-a i Viteškoga alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti. Još jedan dokumentarac, Gnothi Seauton autora Brune Kovačevića, dobio je jednu od prve tri nagrade na međunarodnome festivalu dokumentarnoga filma Worldfest u Hustonu.

Riječ je o najstarijemu festivalu nezavisnoga filma te trećemu filmskom festivalu po starosti u Sjevernoj Americi. Film priča priču o trnovitome putu i sportskim trijumfima obitelji Kostelić. Svoju svjetsku premijeru imao je u veljači u jednome od najpoznatijih kina na Beverly Hillsu. Čestitke ne idu sadašnjem nego bivšem vodstvu HRT-a. Siniša je došao kasnije. Ali je zato već stigao dignuti buru na Hrvatskom radiju.