Kolumne 31.05.2019. 13:30. Zadnja izmjena: 31.05.2019. 13:31.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: A kod nas? Zaštićeni podaci?!

... Bjelovarski je to gradonačelnik Dario Hrebak, koji je postao „noćna mora“ za lokalne „šerife“. Za samo dvije godine, napravio je više za svoj grad i njegove stanovnike nego mnogi drugi za nekoliko mandata. Pod vodstvom tog 38-godišnjaka, inače, diplomiranog kriminalista i člana HSLS-a, Bjelovar je po mnogo čemu pozitivnom predvodnik među hrvatskim gradovima. No, pravi šok izazvao je sredinom ovoga mjeseca, kad je u uporabu pustio internetsku aplikaciju kojom svi građani mogu imati uvid u svaki račun koji se fakturira gradskom proračunu. Dakle, ne samo stavke planiranih prihoda i rashoda, što imaju i drugi gradovi, već doslovno u sve što grad ili pojedini njegovi zaposlenici troše: kamo je tko od njih putovao – uključujući i gradonačelnika, te koliko je platio za noćenje, ručak ili samo kavice, ako je to išlo na trošak grada.

Dostupni su podaci o svim troškovima zaposlenika u gradskoj upravi, njihovim bruto i neto plaćama, ali i drugim izdacima poput korištenja mobitela! Drugdje, pa i našem Čakovcu, sve to kriju kao zmija noge, pa je teško saznati čak i koliko je stvarno zaposlenih u gradskoj upravi, a da visinu plaća i ne spominjemo. Jer, izgovor je, to su zaštićeni podaci! ...

(komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju novog broja Međimurja od 27. svibnja)