Kolumne 07.04.2020. 09:11. Zadnja izmjena: 07.04.2020. 09:12.

Zanovijetanja

Kolumna Ivice Žiškovića: Nisu gorice samo za roštiljade

E, tu je bilo problema, a možda će ih ponegdje još biti neko vrijeme. Posebice za vlasnike poljoprivrednih parcela, koji nisu registrirani kao OPG i nema ih u Upisniku, bez obzira koliko imaju obradivih površina, vinograda ili voćnjaka. Odlazak na posjede izvan mjesta stalnog boravka, odobrava im lokalni stožer civilne zaštite. O toj poljoprivredi ponegdje odlučuju ljudi, koji, ima i takvih primjera, ne uviđaju nužnost da se i ona održi. Primjerice, simptomatična su bila reagiranja na zahtjeve vinogradara, da im se omogući odlazak u vinograde, jer nastupa vrijeme za zimsko-proljetnu zaštitu. U susjednoj Varaždinskoj županiji, čitao sam, u pojedinim stožerima odbili su ih, jer da neće odobravati propusnice vikendašima za – roštiljanje!?

Predrasude su to, da se u vikendicama samo banči. Ali, Vincekovo je već dobrano za nama, a do Martinja ćemo se još načekati. Većina vikendaša-hobista ima posađene trsove, poneki i voćke, a podosta oboje, uz poneku gredicu povrća. Svima im je potreba da pravodobnom zaštitom očuvaju zdravlje raslinja, te osiguraju kakav-takav urod. Plandovat će i roštiljati do mile volje, uoči berbe, a do tada, nadajmo se, nestat će i koronavirusa. Srećom, prevladao je razum, pa od prošlog tjedna ti isti, koji su prijetili uskratom, najavljuju da će i malim vinogradarima omogućiti odlazak u gorice radi obavljanja nužnih radova, koji se ne mogu odgađati. Jer gorice ne traže gazdu, već slugu! (...)

(komentar Ivice Žiškovića u kolumni Zanovijetanja u cijelosti pročitajte u tisaknom izdanju novog broja Međimurja od 6. travnja)