Kolumne 20.11.2017. 12:58. Zadnja izmjena: 20.11.2017. 12:59.

Televizijski program

Kolumna Vladimira Trstenjaka: Došel je, došel, sveti Martin…

- Došel bu došel sveti Martin, on bu ga krstiv, ja bum ga pil… orilo se proteklog petka na subotu Markovim trgom nakon dugotrajne saborske sjednice i još jednog kilavog pokušaja oporbe da sruši Vladu premijera Andreja Plenkovića. Svi kao jedan, zagrljeni, HDZ-ovci su slavili Martinovu pretvorbu mošta u vino i ostanak na vlasti. Najsretnija od svih bila je slavljenica Martina Dalić, kojoj je u Saboru izvojevana pobjeda bila najljepši poklon za imendan. Na tornju Katedrale otkucala su dva sata iza ponoći, a dobro raspoložena ekipa glasno je komentirala jučerašnju burnu saborsku raspravu nakon koje su ipak zadržali svatko svoju fotelju i izbjegli svu onu gnjavažu oko najavljivanih prijevremenih izbora. Uostalom, tek godinu dana vladaju zemljom u ovom sastavu i tko ima pravo to im oduzeti? Još nisu pokazali svu raskoš svojeg političkog talenta, još je mnogo velikih pobjeda pred njima, brojne reforme još trebaju provesti.

Hrvatska izlazi iz same sebe

Slavlje im je tek na trenutak uspjela pokvariti informacija da su u petak oko 23 sata počeli „curiti“ dokumenti koje je Vlada skrivala punih 11 mjeseci o izgubljenom procesu pred Arbitražnim sudom UN-a u sporu INA-MOL, u kojoj su , kako stvari stoje arbitri do kraja razgolitili hrvatsko pravosuđe, ali i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja im je iz Vukovara, uputila oštru kritiku, nešto u stilu da je Hrvatska ugrožena iseljavanjem i izumiranjem, da smo proteklih godina izgubili više ljudi nego u obrani zemlje.

- Hrvatska izlazi iz same sebe, slikovita je bila naša lijepa Predsjednica, uz zaključak da je u zemlji izvanredno stanje i da želimo život, a ne životarenje.

No, nitko iz veselog društva K. Grabar Kitarović nije previše ozbiljno doživljavao, ta nije li upravo ona u prvim danima svojeg mandata čvrsto obećala da će Hrvatska uskoro biti najbogatija zemlja ne samo u Europi, nego i u svijetu, a sve donedavno novinare optuživala za širenje defetizma?I dok se ekipa polako počela razilaziti, u 4:45, s Autobusnog kolodvora Zagreb prema Münchenu je krenuo autobus krcat zabrinutim licima, prvi toga dana. Putnici su dlanovima brisali velika zamagljena stakla autobusa kako bi još jednom mahnuli obiteljima koje su ostavili u hladnoj, hrvatskoj noći i po koje će se uskoro, čim se malo snađu, sigurno vratiti. Nekako u isto vrijeme, s brojnih kolodvora u Hrvatskoj prema raznim Münchenima su krenuli ranojutarnji autobusi krcati zabrinutim licima, koja su dlanovima brisali velika zamagljena stakla kako bi još jednom mahnuli svojim obiteljima…

- Došel bu došel sveti Martin, on bu ga krstiv ja bum ga pil…čula se pjesma negdje podno Markova trga.

HRT-ova akcija

Ne tako davno svjedočili smo dramatičnim pričama o osnovnoškolcima koji gladni dolaze u škole i isto tako gladni odlaze iz škola jer im roditelji ne mogu platiti prehranu u školskoj kuhinji. Tek nakon velikog pritiska javnosti država je našla kakvo-takvo rješenje, o tome se prestalo pričati, a sada su, zahvaljujući Sunčici Findak i HRT-u tema postali srednjoškolci. HRT-ovi su novinari proveli istraživanje o prehrambenim navikama mladih te došli do zabrinjavajućih podataka koji pokazuju da se hrvatski srednjoškolci nemaju prilike hraniti zdravo tijekom dana jer u školama nemaju organiziran topli obrok. Redakcija za obrazovanje i znanost Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije zato je pokrenula edukacijsku javnu kampanju i akciju Jedan zdrav topli obrok za sve učenike srednjih škola.

- Ako želimo da naši učenici budu uspješni budući građani koji se odgovorno brinu o društvu, budimo i mi prema njima odgovorni tako da im organiziramo barem jedan zdrav obrok tijekom dana. To je naša obveza kao javnoga medijskog servisa svih građana Republike Hrvatske, odnosno institucije hrvatskoga društva i izvršit ćemo je u dogovoru s drugim odgovornim institucijama koje se bave mladima, rekla je začetnica te kampanje i akcije, novinarka i urednica Hrvatske radiotelevizije Sunčica Findak. 

Lijepo, ali zašto država i druge „odgovorne institucije koje se bave mladima“ to ne učine sami, jer jedini posao bi im trebao biti da svojim građanima osiguraju okružje u kojem će živjeti punim plućima, a ne, kako bi rekla Predsjednica, životariti. To bi trebao biti jedini smisao države. Ne da mi se računati, ali pretpostavljam da je broj besplatnih toplih obroka koji bi se mogli platiti s, recimo, 13 milijuna kuna za koliko kupujemo dva blindirana mercedesa u kojima ćemo jednom godišnje vozati domaće i europske guzičare, dovoljan da se godinama besplatno hrani cjelokupna populacija hrvatskih učenika.

- Došel je došel sveti Martin, on ga je krstiv ja bum ga piv…čulo se negdje oko Markova trga, dok su zagrebački smetlari naoružani metlama okretali pedale svojih trokolica i skupljali smeće nakupljeno prethodnog dana na Markovom trgu.

Vijenac: Knjižničar 2

NOVA TV, petak, 22:30

Drugi nastavak Knjižničara pod naslovom Potraga za blagom kralja Solomona nije film za Oskara, niti za previše zahtjevnu publiku, ali je jednostavno gledljiv i prožet finim, opuštajućim humorom.

Kaktus: Containment

HRT 2, srijeda, 13:40

Prisilio sam se pogledati cijeli film, ali ništa u ovoj kanadskoj drami iz 2008. godine nije na mene ostavilo, spomena vrijedan, dojam. Šteta potrošenog vremena, ali i termina koji se mogao bolje iskoristiti.