Kolumne 23.11.2017. 11:59. Zadnja izmjena: 23.11.2017. 12:00.

Piše Ivica Žišković

„Lakozapošljiva“ osoba četiri godine bez posla

Ljude na odlazak sile i nepotizam, korupcija i stranačko uhljebljivanje na svim razinama. Novih radnih mjesta u proizvodnji sve je manje, pa se ponešto posla može naći tek u javnom sektoru, županijskoj ili gradskoj upravi, te poduzećima i ustanovama, čiji su oni osnivači. No, tamo ne može nitko izvan gradonačelnikova ili županova klana, njihovih stranačkih podobnika, prijatelja ili rodjaka njihovih zaposlenika?

Hrvatski zavod za zapošljavanje u svemu tome također nije nevin. Osobno svjedočim slučaju gdje upravo HZZ-e onemogućava zaposlenje osobe i to na javnim radovima. Opravdava to njezinom prekvalificiranošću, jer ima visoku stručnu spremu, a pristaje raditi na nižoj! K tome, u Zavodu kažu da se u ovom konkretnom slučaju radi o lakozapošljivom zvanju. A, u tom istom Zavodu je ta „lakozapošljiva“ osoba već pune četiri godine u evidenciji nezaposlenih!

Umjesto P.S.-a

Fotografija: Čakovečki Trg Republike od prije pedesetak godina. Tada je još služio kao parkiralište na kojem se svašta odigravalo, pa i vožnje spretnosti fićekima, tada najbrojnijim automobilima. Trgom su dominirale stare zgrade, koje su desetak godina kasnije srušene. Tim činom započinju i vrludanja oko uređenja glavnog gradskog trga. Najprije je popunjen betonskim žardinjerama s cvijećem. Potom je dobio fontanicu s bazenom. Pa je to uklonjeno, a podignute su velike drvene nadstrešnice, koje su u novije vrijeme pretvorene u kafić. Sada gradonačelnik najavljuje ponovnu obnovu trga. Što će se raditi, građani ne znaju. Opet će biti dovedeni pred svršen čin. Pokrenuli su prosvjede zbog devastacije parka. Sloganu „Park je naš, a ne samo vaš!“ dodati: I Trg Republike.

  • Ovo je samo dio kolumne ZANOVIJETANJA Ivice Žiškovića koju u cijelosti možete pročitati u tiskanom izdanju Međimurja

Izvor: Ivica Žišković