Kolumne 28.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

Piše: Željka Drljić

Predsjednica pod plaštem antifašizma

Ni u prošlom tjednu ništa novog na TV-u. Narod (i dalje) gladuje, što je dobro po ovim paklenim vrućinama jer liječnici savjetuju da se ne jede teška hrana, a političari ih slušaju i puk spašavaju od opasnog kolesterola. Izvijestili su nas u svim dnevnicima da ćemo platit' i veliku vojnu paradu povodom 20. obljetnice Oluje, na kojoj će letjet' i šest MiG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Supersonici su renovirani, što znači da, osim krila, imaju i batake. A te vam mašine piju... ohohoooo naših para. Nitko vam neće reći koliko je na paradu potrošeno, jer "dostojanstvo nema cijenu". Ima. I lako se izračuna. U izračun treba ubaciti cijenu goriva za MiG-21, jednog kruha i broj gladnih u RH. Sad znate zašto je matematika - bauk!

ALKARSKI VOJVODA

Ante Kotromanović, negdašnji alkarski vojvoda, ratnik bez mrlja na odori i aktualni ministar obrane je muškarčina u punom smislu te riječi. Biti muškarčina u ovom okruženju, još uvijek nesklonom ružičastim paradama, znači biti zaštićen opraštanjem i divljenjem, čak i od neprijatelja. Alkarski vojvoda je prošlog tjedna nadgledao pripreme za čeličnu paradu, kad je iz njega spontano provalilo bratstvo i jedinstvo: -Razumijem zašto naša braća po oružju, Srbi, negoduju zbog proslave Oluje i normalno je da bi htjeli da nas vrag odnese, al ne razumijem zašto se bune naši?!- upita (se) Alkar. 

Ne slažem se s Antom gotovo ni u čemu, al mi je faca jer u sebi nosi nešto drevno, sadržano u Njegoševoj: "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!". Da se nađem u Istambulu, okružena s 14 milijuna Turaka, da je Ante kraj mene, ne bih se bojala.

GOSPODINE BIVŠI

Iskusnom Zoranu Šprajcu ne bi se smjeli događati gafovi, poput onog u RTL direktu u srijedu, kad je s prof. dr. sc. Ivom Josipovićem razgovarao o tome hoće li nam Slovenci oteti dio mora. Josipović je bio pozvan kao stručnjak za međunarodno pravo, a u emisiji je bio potpisan kao "bivši predsjednik RH". Da bude gore, Z. Šprajc ga je u jednom trenutno ležerno oslovio "Bivši predsjedniče, ili kako da vas već tituliram...". Oslovljavanje titulom profesore doktore, ili skraćeno profesore, bio je jedini ispravan i, u ovom slučaju, primjeren način kojim bi Šprajc pokazao da je uljuđen i da je pred gledatelje pozvao gosta kompetentnog za temu o kojoj je riječ.

KAKO SE LICEMJERJE KAŽE NA HEBREJSKOM?

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je progovorila - hebrejski. U srijedu su krupni planovi u dnevnicima bili ispunjeni njezinim potresenim licem. Tugom je osuđivala holokaust u muzeju u Jeruzalemu, kojem je Branko Lustig darovao svog Oscara. I ovog puta Predsjednica se primjereno odjenula: sukladno prilici, ogrnula se svojevrsnom pancirkom tj. neprobojnim plaštem antifašizma (kojeg su joj bila puna usta). A vođu ovdašnjih antifašista, rodom iz njene rodne zemlje-maršala Tita- je iselila iz podruma Pantovčaka, čim se ona uselila, jer je na njega, kaže, "alergična zato što je bio autokrat." Kako se na hebrejskom kaže licemjerje?

Izvor: 3144