Kolumne 01.01.2018. 10:42. Zadnja izmjena: 01.01.2018. 10:45.

Piše kVlado Murski

Sretan vam Božić, dezerteri! - pisao je prošlog tjedna Vlado Murski

Bili su to najdemokratskiji izbori koji se mogu zamisliti. Nekoliko sati izborna komisija provjeravala je glasačke listiće na kojima je masnim slovima bilo otisnuto ime jednog kandidata, da bi u večernjim satima već pomalo umornim delegatima obznanili kako praznik demokracije konačno može započeti. Jedan po jedan, delegati bi zasjeli iza kartonskih paravana i prije nego bi šarenim koncem učvršćenim olovkama zaokružili ime jedinog kandidata, čela oslonjenih na dlanove ozbiljno razmišljali nekoliko trenutaka i tek tada svečano ubacili valjano popunjen listić u biračku kutiju. S velikog plakata selotejpom pričvršćenog na staklenim vratima smiješilo se lice budućeg, novog predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je, netom nakon što je u jakoj konkurenciji izabran za predsjednika, cijeloga sebe ponudio za dobrobit Hrvatske. Nije ga bilo punih šest mjeseci i za to je vrijeme Hrvatska naočigled propadala, tonula poput Titanika. Sad će tonuti još brže. 

U istom demokratskom ozračju održani su izbori i u drugom HNS-u, Hrvatskom nogometnom savezu, gdje je kao jedini kandidat u velikoj borbi uspio pobijediti Davor Šuker. Uzalud je čak i premijer Plenković lobirao kod svojih podređenih HDZ-ovaca, ništa nije pomoglo. Ljubav prema Šukeru bila je jača i od stranačke stege, a jednom kad se ova priča do kraja rasplete i kad se počupaju interesno povezani pjevci letjet će perje na sve strane. Isto kao što je nakratko letjelo perje kad se HNS-ovac Ivan vjerodostojno odlučio prvo maknuti, a onda još vjerodostojnije prije nekoliko dana vratiti u politiku. HNS je HNS, jedino su im dresovi malo različiti.

Bla, bla, bla…!

Vrijeme je blagdanskih prijema, čestitki i poslanica. Puku koji čitavu godinu krvavo radio da bi vlast vladala i rasterećena materijalnih briga mogla mudro voditi narod i državu kroz ugroze, obratit će se predsjednica, premijer, kardinali i biskupi, nogometni treneri, župani, općinski načelnici.

- Iza nas je teška godina, ali i godina uspjeha u kojoj smo napravili velike iskorake…bla, bla, bla, slušat ćemo ovih dana s malih ekrana. Solit će nam pamet, prodavati maglu, određivati smjer, opravdavati neuspjehe i najavljivati velik napredak. Jednu takvu poruku opet je uputio sisački biskup Vlado Košić, čovjek kojem očito nedostaju svjetla reflektora. Ako ga tjedan dana nema u javnosti, ne osjeća se dobro. Ne daj, Bože, da mu popularnost u medijima ugrozi netko iz vlastite pastve, kao što je to nakratko učinio priprosti seoski župnik s Mercedesom vrijednim nekoliko stotina tisuća kuna. Ne ide to tako, zna se hijerarhija, pa je naš biskup, sasvim prigodno pred Božić ponovo zaratio i s Haagom i s protudržavnim, protuhrvatskim i komunističkim pojedincima, a sve one koji su napustili Hrvatsku u potrazi za boljim životom bez srama usporedio s dezerterima.

Stotine i stotine autobusa prepunih očajnih ljudi otišlo je na zapad samo da ne bi bili gladni na prebogatoj hrvatskoj zemlji, a biskup iz topline svojih dvora broji dezertere.      Sretan vam Božić, dezerteri! Sve nam to, uz jednako tako mudre misli lijepe naše Vrhovnice i šefa Vlade, televizijski urednici plasiraju u središnjim informativnim emisijama. I nije u tome problem, već u tome što od silnih televizijskih djelatnika, na javnoj televiziji nitko nema petlje kazati - hej, što to ovi muljaju, pa nije to baš tako! Ali, televizija je to.

Pod embargom?    

Hrvatsko novinarsko društvo prije nekoliko dana uputilo je otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću u kojem izražava zabrinutost zbog zabrane objava sadržaja vezanih uz rad HND-a na internim mrežnim stranicama HRT-a. Stvari su otišle tako daleko da nije objavljen čak ni poziv na humanitarni party u organizaciji HND-a. Ovo, naravno, nema veze s programom, ali ima s odnosima unutar javne televizije, koji su čini se sve samo ne idilični. A ako unutar kuće ne štima, ne može ni program biti bolji od onog što ga gledamo.

Vijenac: Šibenska luganiga - HTV1, četvrtak, 11:10

Emisija pučke i predajne kulture Šibenska luganiga-priče s končom iz borše Stanka Ferića, može biti ogledan primjerak kako se uz malo znanja i pameti može napraviti zanimljiva emisija u kojoj je glavni lik-kobasica.

Kaktus: Uživo iz svemira - HTV1,utorak, 21:05

Osim zadivljujućih snimaka Zemlje s međunarodne svemirske postaje koja na visini od 400 kilometara, kruži oko rodnog nam planeta, ostatak jednosatnog dokumentarca bio je loš.