Kolumne 20.10.2017. 23:24. Zadnja izmjena: 20.10.2017. 23:26.

Piše Vlado Trstenjak

TV kolumna: Mnogo babica, kilavo dijete

Porođaj je bio kompliciran i težak, rodilji su dali drip, priključili joj infuziju s 5 IJ oksitocina u pola litre fiziološke otopine i tako potaknuli bolne, umjetne trudove, sve kako bi novorođenče što prije ugledalo svjetlo dana. Istina, nije to bilo ništa posebno što spin doktori već nisu vidjeli i s čime se nisu susreli u praksi, ipak, oko rodilje se u presudnom trenutku okupila poveća grupa kako bi dočekala to čudo od djeteta o kojem se toliko pričalo od dana začeća u jednoj mračnoj pokrajnjoj prostoriji u SDP-ovom stožeru. I, rodilo se Povjerenstvo!!!

Pred malenim višeglavim djetešcetom, zapisano je, prodefilirat će uskoro mudraci iz Agrokora, predsjednici bivših i sadašnje Vlade, ministri, državni tajnici, špijuni, državni odvjetnici, bankari, regulatori, ugledni privrednici, dobitnici zlatnih kuna, suci… svi oni koji su omogućili neviđenu grabež tešku desetine milijardi kuna iz koncerna koji je postao veći od same države, pognutih će glava pred prodornim pogledom novorođenčeta kojemu ništa ne može ostati skriveno, otvoriti duše i priznati svoje grijehe. Možeš misliti.

Kuhalo za vodu

Već vidim, kako, primjerice, SDP-ov član povjerenstva Gordan Maras, bivši ministar nečega, bivši važan šaraf u HBOR-u i potencijalni svjedok sam sebi postavlja teška pitanja.

- Gospodine Maras, pitat će član povjerenstva Maras, svjedoka Marasa, u kakvoj ste vi bili vezi s Agrokorom?

- Nikakvoj, ja sam bio samo ministar, odgovorit će svjedok Maras članu povjerenstva Marasu.

- Gospodine Maras, jeste li kao ministar mogli utjecati na poslovanje Koncerna i jeste li stekli kakvu materijalnu korist zbog toga?

-Nisam, gospodine Maras, jedino što sam ja ikada dobio od Agrokora bio je novogodišnji poklon, kuhalo za vodu. - Koje marke je kuhalo, gospodine Maras?

- Ne sjećam se više, ali nije neka marka, svako malo se nakupi prst kamenca kojeg onda moram čistiti sodom bikarbonom i octom.

- Gdje i kakav ocat kupujete, gospodine Maras?

- U Konzumu, onaj s 9 posto alkohola, gospodine Maras.

- To je sve. Hvala, gospodine Maras, što ste se odazvali pozivu. Puno ste nam pomogli svojim svjedočenjem.       

- Molim, gospodine Maras, i dalje vam stojim na raspolaganju, reći će svjedok Maras članu povjerenstva Marasu.

Krunsko svjedočenje uz (takav je dogovor) direktni prijenos javne televizije - stvarno bi bilo bez veze biti član povjerenstva ako to televizija ne prenosi - unijet će se u zapisnik, članovi povjerenstva značajno će klimati glavama i konsenzusom donijeti zaključak. Kad se skupe sva svjedočenja, zapisnici će se spremiti u saborsku arhivu. Na sigurno. 

Bolje da je uspaljeno društvo otišlo na pivo i burek, nego što su išli praviti ovo čudovišno dijete, manje bi štete bilo. A, opet, treba nečim zabaviti nikad zadovoljan narod, ustaše i partizani kao da su u posljednje vrijeme malo posustali, ideja pokretanja postupka za uvođenje eura nije baš izazvala planiranu uzbunu, predsjednica kao da se umorila pa sve rjeđe sipa bisere kojima se javnost danima zabavljala, a zagrebački gradonačelnik, nakon što je Tita šupirao iz metropole, u grad vraća Titove narodne heroje… Hrvati su, ako im se svako jutro ne servira barem jedan „veliki“ događaj oko kojega se mogu prepucavati, poput gladnih pataka, svadljivi i glasni. Međutim, političari ne vole glasan i svadljiv narod, jer bi to moglo izazvati velike nevolje.

Gledanost

Zato, treba što više ovakvog cirkusa i drame, po mogućnosti uz TV prijenos, ali ne u središnjem Dnevniku HTV-a, jer njega ionako više nitko ozbiljno ne doživljava. Ne tako davno, informativni program zbog kojeg se prekidalo svaka večernja aktivnost, već duže vrijeme bilježi zabrinjavajući pad gledanosti, a Dnevnik komercijalne Nove TV, odavno je po gledanosti prešišao HTV-ov Dnevnik. Valjda se čelni ljudi pitaju zašto je tome tako? Ili ne? U zbroju (budući da HRT ima 4 programa) javnu televiziju i dalje gleda najviše ljudi, a najgledanije su emisije bile nogometne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, zbog kojih je nabildana gledanost javne televizije. Čast informativnom programu HTV-a donekle spašava podnevni dnevnik, koji se našao na petom mjestu najgledanijih emisija proteklog mjeseca. U svakom slučaju, na Prisavlju koje živi od svojih pretplatnika, još ne zvoni zvono za uzbunu - a trebalo bi.     

Vijenac: Knjiga iskupljenja - RTL, petak, 00:35

Bez obzira na kasni termin i činjenicu da se radi o reprizi, priču o preživljavanju u Americi opustošenoj nuklearnim ratom, svakako je vrijedilo pogledati. Denzel Washington i Gary Oldman odradili su sjajan glumački posao.

Kaktus: Teletekst - RTL, svaki dan, 00-24:00

Vijesti na teletekstu RTL-a sada već slobodno možemo nazvati prastarima. Na kraju tjedna još uvijek na ekranu kao glavne drže vijesti koje su se dogodile prije tjedan i više dana. Ažurno, nema što.