Kolumne 07.06.2017. 06:52.

Prozor u svijet

Tv kolumna Vladimira Trstenjaka: Dajte nam još kruha i igara!

U doba starog Rima, kad je svaki peti Rimljanin sasvim dobro živio na "državnim jaslama", sve dok rimske riznice nisu potpuno presušile, a povlaštena kasta našla se u problemima kako prevenirati moguću pobunu svjetine,  pametni senatori dosjetili su se spasonosnog rješenja- korice kruha i puno igara. Uzalud su bile riječi pjesnika Decimusa Juniusa Juvenalisa pune prijezira koji se u svojim Satirama sprdao na račun igrama i koricom kruha kupljenog puka okupljenog u rimskom Forumu i kojem su mjerica žita i krvave cirkuske igre bile dovoljne za sreću. Niti skoro dva tisućljeća kasnije ništa se nije promijenilo.

I ovodobni senatori čvrsto se drže starorimske škole, samo što umjesto u togama i kočijama, koricu kruha dijele iz bijesnih Audija, kupljenih novčićima poreznih podanika. Istina, nešto je manje kruha, ali cirkuskih igara za zabavu svjetine ima u izobilju. Naši, hrvatski senatori, jamačno su najbolji na svijetu u izmišljanju pučkih veselica, koje uz svesrdnu potporu medijskih servisa danima odzvanjaju u glavama puka, puno glasnije od kruljenja u želucima.

Ustaše i Partizani, Kurikularna reforma, Agrokor, izbori, senatska (pardon, saborska) većina...igrice su koje su već dugo u samom vrhu najomiljenijih igara hrvatskog puka.

Donald noćas mora pasti

U tom kolektivnom zaglupljivanju, medijski prostor izrodi i pokoju zvijezdu koja sama od sebe bjesne i danima zaokuplja pozornost. Lijepa Hrvatska Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, tako je, poput izvježbanog gerilca, kako smo zorno mogli vidjeti u središnjoj informativnoj emisiji NOVA TV-a, napravila iznenadni proboj prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i sva ustreptala zauzela strateški položaj tik do trenutno najmoćnijeg tipa na svijetu. Evo, već danima, hrvatski narod raširenih očiju vrti snimku i uživa u cirkusu.   Jednako kao što uživa i u predstavi bivšeg legionara, generala Željka Glasnovića (UDBA mu je sudba) koji se ovih dana, ničim izazvan, proslavio serijom fotografija na kojima pozira naoružan do zuba mitraljezima i pištoljima. Što ti bi, Glasnoviću? Kome to i kakvu poruku šalješ? Znam da ti nije lako, ti si, ipak, vojnik, a prošlo je već četvrt stoljeća kako je oružje na ovim prostorima zašutjelo. I baš kad publika počne napuštati cirkusku arenu, najavljivač najavi nove točke.

- Raspada se Partija (socijaldemokratska), Rusi više ne daju kredit Agrokoru, izvanredni izbori bit će sredinom srpnja, Bandić sigurnim koracima pograbi prema još jednom gradonačelničkom mandatu - dere se najavljivač u megafon, a publika se poslušno vrati na svoja mjesta...

Javna rasprava o HRT-u

Hrvatska radiotelevizija je 29. travnja 2017. godine otvorila javnu raspravu o prijedlogu programskih obveza HRT-a kao dijelu budućega ugovora o obavljanju javne medijske usluge za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. godine, koji sklapaju Hrvatska radiotelevizija i Vlada Republike Hrvatske. Rasprava još uvijek traje, a u njezino uključivanje pozvani su svi koji misle da imaju nešto o tome reći. A trebali bi se uključiti prije svega oni koji javnom televizijskom servisu plaćaju pristojbu i od čega HRT zapravo i živi. Niste zadovoljni kako javna televizija obavlja svoju misiju? Još uvijek imate vremena uključiti se u javnu raspravu i možda svojim prijedlozima i primjedbama utjecati na to kakva će nam ubuduće biti javna televizija. Misija HRT-a glasi:

 - Hrvatska radiotelevizija dio je europske kulturne stečevine javnih medijskih servisa osnovanih da bi služili društvu, stvarali javno dobro i bili jamac razvoja demokratskog društva. Svojim kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim programom i uslugama Hrvatska radiotelevizija čuva i promiče europske vrijednosti i temeljna ljudska prava, hrvatske nacionalne i kulturne vrijednosti, pridonosi stvaranju modernoga hrvatskog društva i svakom pojedincu pomaže da pronađe svoje mjesto u današnjem okružju. Mislite da HRT ne ispunjava svoju misiju? Recite im to otvoreno, javna rasprava traje do 12. lipnja.


Vijenac: Psi od slame

HTV 2, petak, 00:10

Bez obzira na kasni, ponoćni termin, nije mi bilo teško opet pogledati sjajnu američku psihološku dramu "Psi od slame". Dustin Hofman i Susan George jednostavno su briljirali. Čini se da su na HTV-u počeli malo ozbiljnije birati filmove.

Kaktus: Skladišta, dražbe, zalagaonice...

RTL 2, svaki dan

RTL 2 već duže vrijeme svoju publiku svakodnevno bombardira raznim emisijama, poput Bitke za skladište, Zalagaonica, Paklena zalagaonica, Kraljevi dražbe, Američki sakupljači...i to u prime time terminu. Mislim da su već i sami sebi dosadili.