Kolumne 03.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Kolumna Aleksandre Ličanin

TV - prozor u svijet: Utopija

U prime-timeu prošlog ponedjeljka HTV je emitirao dokumentarac Mladena Ćapina Utopija. Film je to koji je netom premijerno prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, a kod televizijske publike je pobudio takav interes da je već u srijedu ponovno emitiran. U programu javne televizije Utopija je još jednom objavljena u sklopu emisije Društvena mreža, koja svake srijede u pola tri popodne nudi odličan sadržaj.

O zatiranju poštenja, odgovornosti, marljivosti, rada za dobrobit naroda i države, Ćapinova Utopija govori kroz konkretne primjere "naših" bivših: premijera Ive Sanadera, varaždinskog i vukovarskog gradonačelnika Ivana Čehoka i Željka Sabe, sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel.

U samo 47 minuta trajanja dokumentarca autor je do srži ogolio besprizornu gramzivost političke "kreme" opterećene upitnim ljudskim kvalitetama i neuvjerljivim životopisima. Ali opterećene i izostankom samosvijesti i savjesti, a posljedično i aferama korupcije sa sudskim epilozima.

Posljednje minute svog dokumentarca Mladen Ćapin je posvetio i jednom aktualnom - gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Podsjetio nas je na njegovu izjavu: "Ja živim kršćanske vrijednosti, ali živim i socijaldemokratske vrijednosti. Moj cijeli životni put može se svesti na dvije riječi - čovjekoljublje i domoljublje". Da, tako je to u državi Hrvatskoj.

Post festum inauguracije

Dakle, nakon svečanosti inauguracije naše Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na HRT-u novi potresi. Ravnatelj Goran Radman pripremio je otkaz ugovora o radu Hloverki Novak-Srzić i Elizabeti Gojan. O tome će se Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske očitovati, no u međuvremenu čitam posvuda neslužbeni podatak da je otkaz iniciran neovlaštenim javnim istupima dviju kolegica u medije nakon svečanosti inauguracije.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka oštro je osudio najavljene otkaze dodajući da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti bez da traže odobrenje za istup. Ovo posljednje dio je Etičkog kodeksa novinara na HRT-u za koji HND sugerira da se zatraži izmjena propisanog.

 

Birtija, a ne tv studio?

Prizemno i potpuno neprimjereno. Takvo je bilo obraćanje Predraga Raosa spram Ivana Vilibora Sinčića u emisiji Piramida Željke Ogreste. Imala sam dojam da slušam "spike sa šanka", a ne raspravu na javnoj televiziji. Nažalost, to Piramidu sve više svrstava u loše sadržaje upravo zbog svjetonazorskih prepucavanja koja ljudima nepotrebno dižu tlak i nemaju nikakvog smisla.

Raos je i inače poznat više po svom svađalačkom tonu i seksističkim izjavama, nego po činjenici da je prevoditelj i pisac. Doma nema televizor, time se uvijek hvali, ali rado se odaziva pozivima da za televiziju nešto kaže. Taština. Značajnija je to karakterna slabost. Dakle, on je Sinčića vrijeđao izjavama: "Zato što jednim okom gleda u jednu, a drugim u drugu stranu" i "Mali, ne seri", što je neprimjerenoj i njegovoj dobi, i mjestu na kojem to govori, i, i, i tako dalje.

 

Lijepe vijesti s Nove TV

Županijska bolnica Čakovec dobila je svoje mjesto u Dnevniku Nove TV prošlog ponedjeljka. Prema kriterijima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje to je tako, a na društvenim mrežama naišla sam na lijepe komentare o toj vijesti. Činjenica je da svaka medalja ima svoje dvije strane: da pacijenti imaju i dobra i loša iskustva, ali i da medicinsko osoblje radi svoj posao najbolje što zna i može. Iznimke postoje, ali pravilo je čvršće od iznimke - čakovečka je bolnica najbolja u zemlji.

Izvor: 3140