Politika i gospodarstvo 14.05.2016. 08:19. Zadnja izmjena: 14.05.2016. 08:21.

Prelog

Četrdesetak radnica ostaje bez posla u međimurskoj tekstilnoj tvrtki

Zbog blokiranog žiro-računa tvrtke Protega tekstil iz Čakovca, vlasnice Ane Protege, četrdesetak žena koje nisu radile u pogonu u Prelogu, uskoro će ostati bez posla. Protekle srijede sve su dobile rješenja o korištenju godišnjeg odmora do 31. svibnja, a zatim će na burzu rada. Vlasnica tvrtke ranije je, bez znanja radnika i Sindikata, podnijela zahtjev za pokretanje stečaja, a ročište radi ispitivanja uvjeta za pokretanje stečaja održat će se u četvrtak, 19. svibnja na Trgovačkom sudu u Varaždinu.

Tako je šaptom pala još jedna međimurska tekstilna tvrtka, koja je radila u prostorima i na strojevima naslijeđenima od propalog preloškog MTČ-a. Nakon završetka stečaja MTČ-a, zgrada je pripala jednoj od banaka, a na strojeve je pravo polagala Porezna uprava. Da ironija bude veća, većina radnica Protega tekstila bivše su radnice Tvornice dječje trikotaže, tako da, na žalost, imaju iskustva s hrvatskim oblikom kapitalizma. Zadnjih pet mjeseci radnice su umjesto plaća dobivale "pozajmice", trenutno im tvrtka duguje plaću za ožujak i travanj, a isto će biti i za svibanj. Neto plaće u početku su im bile na razini zajamčenog minimalca, a kasnije čak i niže, u prosjeku oko 2.200 kuna, iako je posla bilo puno.

Danas zaposlenice pričaju o nehumanim uvjetima rada, cijelu zimu radile su bez grijanja (bivši MTČ grijao se na mazut) uz tek pokoju grijalicu ispod nogu. Isplatne liste poslodavac im nije davao, a kada su radnice "pritisnule" vlasnicu, dobivale su nevažeće, neovjerene ispise. Ono što ih najviše boli, to je činjenica da su svi koji su to trebali znati, od preloškoggradonačelnika Ljubomira Kolareka, do inspekcija, države i sindikata, znali što se događa, ali nitko ništa nije poduzimao. Savo Šmitran, koordinator Sindikata TOKG (tekstil, obuća koža, guma) kaže da su pomogli u trenutku kad su radnice prelazile iz propalog MTČ-a u Protega tekstil, kada uspjeli su ishoditi vrlo povoljan najam prostora i pomoći da se tvrtka pokrene, a u prvoj fazi imali su sklopljen i kolektivni ugovor.

"Poslali smo inspekciju rada i tvrtku, međutim, kad je radnicama plaća pala ispod minimalne, nitko se nije usudio pokrenuti utuženje. Sindikat, ako radnik to ne želi, ne može sam raditi neke stvari, rekao je Šmitran. Kako bilo, ako sud odobri pokretanje stečaja, radnice će tri zadnje minimalne plaće i 50 posto otpremnine najvjerojatnije dobiti preko Agencije za radnička potraživanja, a po onoj staroj narodnoj: Dok nekom ne smrkne-drugom ne svane, prestankom proizvodnje u bivšoj MTČ-ovoj tvornici, do jeftine radne snage mogla bi doći jedna obućarska tvrtka s područja Preloga, koja uporno traži veći broj radnika. Tekstilke bi tako vrlo brzo mogle postati obućarke... Na žalost, Ana Protega, koju smo također kontaktirali, nije željela davati nikakve izjave.