Politika i gospodarstvo 20.03.2016. 11:00. Zadnja izmjena: 20.03.2016. 18:08.

Umirovljeni generali u Čakovcu 

Članovi Hrvatskog generalskog zbora susreli se s rukovodstvom Zrinske garde Čakovec

Članovi Hrvatskog generalskog zbora predvođeni predsjednikom generalom Pavlom Miljavcem susreli su se u četvrtak, 10. ožujka po prvi put s rukovodstvom Zrinske garde Čakovec. Povod susretu bio je dogovor buduće suradnje između čakovečkih gardista i umirovljenih generala o zaštiti i promociji hrvatske povijesti i kulture, posebice u godini kada se obilježavaju obljetnice važnih događaja hrvatske povijesti.

"Hrvatski generalski zbroj broji 82 ratna generala koji su vodili velike postrojbe i bili na čelu oslobođenja države Hrvatske. Mi smo ovdje danas jer želimo dati potporu tradiciji do koje čakovečka Zrinska garda drži i koju njeguje te da zajedničkim snagama nešto promijenimo i damo svoj doprinos", poručio je general zbora Miljavac.

Nakon radnog dijela susreta predstavnici Hrvatskog generalskog zbora upalili su svijeće kod spomenika Oproštaj u dvorištu Starog grada Zrinski te obišli spomenik Nikole Zrinskog Sigetskog u Perivoju. Hrvatski generali, koji su u Čakovec došli u reprezentativnom izdanju u čijem su sastavu bili general zbora Pavao Miljavac, general pukovnik Josip Čuletić, general zbora Josip Lucić, general Ljubo Česić Rojs, brigadni general Božo Perić, general bojnik Vladimir Šeks te bivši načelnik Stožera Hrvatske vojske i viceadmiral Ante Urlić koji je ujedno i počasni član Zrinske garde, odali su počast i međimurskim braniteljima položivši vijenac podno Zida boli.

General zbora Miljavac u konačnici je kazao da je sjever Hrvatske za njega uvijek bio "onaj kraj koji vuče", kraj u kojem se itekako osjeća utjecaj Zapada, kraj koji je predvodnik promjena i koji je na dobrom putu ka gospodarskom napretku. Hrvatski su generali upravo u Međimurju i čakovečkoj Zrinskoj gardi prepoznali partnera koji im može pomoći na putu ka željenim promjenama te u očuvanju sjećanja na hrvatsku povijest.