Politika i gospodarstvo 09.10.2016. 12:08.

Općina Nedelišće

Darko Dania: Za godinu ili dvije mještani više neće imati problema sa zapošljavanjem!

Teška mehanizacija punom parom uređuje prostor na kojem će uskoro niknuti Gospodarska zona Goričica. Riječ je o zemljištu od čak 16,5 hektara, između voćnjaka Agromeđimurja i Pušćina, koje je Općini Nedelišće darovala država. Na odličnom je prometnom položaju, uz državnu cestu. Radove je u ponedjeljak, 19. rujna obišao načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.

Stižu pisma namjere

Prva faza infrastrukturnog opremanja Goričice treba biti gotova do 26. studenog. U siječnju ili veljači, ovisno o vremenskim prilikama, prvi ulagači mogu početi graditi. Za dvadesetak dana ide natječaj za prodaju zemljišta. Riječ je o deset parcela, veličine između 12 i 15 tisuća metara četvornih. Mogu se spajati, ali i razdvajati. Postoji velik interes. Već je stiglo 15-ak upita i pisma namjere - kazao nam je na gradilištu Dania.

Niskogradnja Huđek, kaže Dania, uređuje prometnice i oborinsku odvodnju.

S PDV-om, riječ je o poslu vrijednom 3,282 milijuna kuna. Kanalizacijsku mrežu za 876 tisuća kuna postavlja Tegra. Vodovodnu mrežu za 510 tisuća kuna postavlja Vodogradnja. Za 845 tisuća kuna postavlja se trafostanica i gradi električna mreža.

Interes uglavnom iskazuju metalci. U interesu nam je i dolazak jedne veće obućarsko-tekstilne tvrtke, koja bi zapošljavala veći broj žena. Većinu ulagača privlači odličan položaj, prometna povezanost i kvalitetna radna snaga. Jako smo ponosni na ovaj projekt. U vrlo kratkom roku uspjeli smo dobiti to zemljište od RH (2014. godine), pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i krenuti u izgradnju infrastrukture - kaže Dania.

Omogućili im širenje

Usporedno s nastajanjem zone Goričica, gradi se i pogon slovenske tvrtke CNC Pušnik u Gospodarskoj zoni Nedelišće (prema Dunjkovcu). Slovenci su od Općine kupili zemljište za pola milijuna kuna. Pogon za proizvodnju dijelova za BMW, Mercedes i druge već je pod krovom.

Do kraja ove godine bit će gotova hala. Početkom iduće godine kreću u proizvodnju. U prvoj fazi očekuje se 50-ak radnih mjesta - kaže Dania te dodaje kako je izmjenom Urbanističkog plana uređenja omogućeno i širenje Centrometala.

Centrometal iz Macinca naša je najjača i najveća tvrtka, koja odlično posluje. Iduće godine planiraju krenuti u izgradnju još jedne velike hale. I kod njih se očekuje novo zapošljavanje. Stoga, kad zbrojimo sve ovo, možemo reći da kroz godinu-dvije građani općine Nedelišće više neće imati problema sa nezaposlenošću - kaže Dania.

Ponestat će zavarivača, tokara, strojobravara...

Za Gospodarsku zonu Goričica interes uglavnom iskazuju metalci. Budući da su i Centrometal i CNC Pušnik u istoj branši, moguće je da dođe do manjka kvalificiranih zavarivača, strojobravara, bravara, tokara, CNC operatera... Već ih je sada na knap te im se na otvorenom tržištu nudi sve veća mogućnost izbora i veće plaće.

Ministarstvo obrazovanja trebalo bi voditi više računa o pojedinim zanimanjima i vratiti ih u tehničke škole. Zainteresirani smo i za obučavanje i stipendiranje žena za ta zanimanja, kaže načelnik Darko Dania.