Politika i gospodarstvo 08.04.2018. 09:06. Zadnja izmjena: 08.04.2018. 09:10.

Socijalna zadruga

Humana Nova Čakovec: Šiju zastave, a i konkurenciju!

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec započela je svoj život 2011. godine u jednoj od dvorišnih šupa ugaslog čakovečkog poduzeća Hrast kao projekt kojem je bio cilj povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. Danas od dvadeset i dvoje zaposlenih petnaestoro je s umanjenom radnom sposobnošću: osobe s individualnim poteškoćama, s dijagnosticiranom multiplom sklerozom, gluhonijeme osobe, osobe sa stečenim invaliditetom u procesu rada, te inače teško zapošljive osobe zbog više životne dobi. Plaće su slatke, ali i kratke - kreću se u rasponu od 2.850 kuna do 3.200 kuna (neto), uz potpunu naknadu putnih i drugih troškova. Ipak više nego što bi bilo koja od osoba umanjene radne sposobnosti mogla ostvariti socijalnim primicima izvan svijeta rada.

Upravitelj Humane Nove koja danas radi u iznajmljenom prostoru u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu, Ivan Božić, kaže da je u početku malo tko i razumio o kakvom se projektu radi, da se krenulo u proces stvaranja nove vrijednosti preradom odbačenih predmeta u proizvodnju inovativnih proizvoda od recikliranih materijala, no danas je situacija već drugačija:

- Uspjeli smo razviti svoju djelatnost i do proizvodnji koje se moraju dobrom ponudom osvojiti na tržištu. Nemamo nikakvih posebnih državnih ili drugih dotacija, s preradom starih krpa stvorili smo uvjete da možemo konkurirati za poslove koje objektivno možemo obaviti, kao što je primjerice šivanje zastava za Grad Zagreb. Mi danas ne šijemo samo zastave, nego i konkurenciju koja nema strukturu zaposlenih kakvu mi imamo. Petnaestak je naših proizvoda na tržištu, primjerice: s dvadesetak tisuća platnenih torbi koje smo sašili eliminirali smo neizmjerno više onih užasnih PVC vrećica iz okoliša. Što je još važnije, na usluzi smo gospodarstvu koje treba radionički merkantil, krpe, pregače, različite zaštitne predmete. Kad kupuju od nas te proizvode (to je jedina naša zakonska privilegija) oslobođeni su penala koje bi morali platiti ako ne zapošljavaju invalide, a radi se o poduzećima koja objektivno u svoj proces rada takve osobe i ne mogu uključiti.

Uz zastave koje su u proizvodnji vrijednoj gotovo milijun kuna upravo smo dogovorili i proizvodnju papuča, promotivnih i radnih majica te platnenih torbi za jednu tvrtku s kojom smo uspostavili kontakt na dodjeli nagrade Ponos Hrvatske. Poslujemo i međunarodno: s talijanskim partnerom za tržište ćemo prirediti seriju hulahopki vakumiranih i spremljenih u kutijicu koja neprimjetno stane i u malu žensku torbicu. Mislim da smo u proteklih sedam godina dokazali da postoji održiv model produktivnog zapošljavanja inače društveno isključenih osoba. Postoji tržišna niša u koju smo ušli, širimo je i otvaramo mogućnost novog zapošljavanja osoba s umanjenom radnom sposobnošću, kaže Božić.

Plaća i za zaboravljene

Svoju plaću danas u Socijalnoj zadruzi Humana Nova, u uvjetima kakvi su još daleko od optimalnih a proizvodnju, pogotovo za kolektiv koji zapošljava većinom ljude s umanjenom radnom sposobnošću, danas rade Janja Bedić, Josip Bedić, Ljubica Blažona, Ivan Božić, Grodana Crnčec, Paula Horvat, Ivanka Juričan, Sanja Kanižaj, Nemanja Kantar, Biserka Kolomari, Nada Kralj, Bojana Marciuš, Jasmin Oršuš, Gordana Pevec, Vesna Posedi, Snježana Sabol, Damjanka Terstenjak, Ivanka Tkalec, Sandra Varga, Anita Vidović, Tea Vukelić i Mirjana Vurušić.

Uz njih, na pomoći su socijalnoj zadruzi i volonteri, Centar za socijalnu skrb upućuje maloljetne osobe na društveno koristan rad, a jednako tako i probacijski ured iz Varaždina upućuje u Zadrugu one koji moraju (kao kažnjenici) obaviti rad za opće dobro.