Politika i gospodarstvo 07.09.2016. 11:46. Zadnja izmjena: 07.09.2016. 12:06.

Nedjelja, 11.rujna

Izbori: Ukupno 177, a u III. izbornoj jedinici 17 kandidacijskih lista

Nakon najduže do sada zabilježene predizborne kampanje (barem one službene) i anketa, procjena, rasprava i uobičajenog političkog folklora, građani Republike Hrvatske u nedjelju, 11. rujna, pozvani su dati svoj glas političkim strankama ili nezavisnim listama koje su Državnom izbornom povjerenstvu podnijele liste kandidata za izbor zastupnika na prijevremenim izborima za deveti saziv Hrvatskog sabora. Izborna kampanja završava 9. rujna u 24 sata, da bi birači mogli srediti dojmove i u "izbornoj šutnji" donijeti konačnu odluku – idu li uopće na izbore i kome će dati svoj glas, odnosno ukazati povjerenje u moru kandidacijskih lista.

PUNO LISTA

DIP je prihvatio 177 kandidacijskih lista, 174 su stranačke i samo tri neovisne, na devedeset lista stranke su samostalno predložile kandidate, preostale 84 liste su koalicijske. U deset "redovnih" izbornih jedinica je od 13 do 19 lista (pa će glasački listići opet biti "plahte"), za 11. izbornu jedinicu za tri zastupnika koje bira "dijaspora" je 14 izbornih lista, a u 12. izbornoj jedinici za predstavnike nacionalnih manjina (ta obuhvaća cijelu Hrvatsku) je 29 kandidata. Sumarno, 2.456 kandidata priželjkuje svoje od 151 mjesta u saborskim klupama.

ANKETA SVIH ANKETA

U "izbornoj šutnji" koja za sve stranke, koalicije i pojedince s političkim ambicijama traje od petka, 10. rujna u 0:00 sati do nedjelje 11. rujna u 19 sati, građani izlaze na "anketu svih anketa" (ponovimo – na prijevremene, izvanredne izbore) izabrati zastupnike u Hrvatski sabor. Birališta su otvorena za glasanje od 7 do 19 sati u nedjelju, 11. rujna. U iduća 24 sata pojavljivat će se kao i uvijek tek neslužbeni rezultati izbora, prije toga i čuvene "izlazne ankete".

Za službene rezultate trebat će ipak nešto strpljenja, jer DIP mora obaviti cjelovitu proceduru do pravorijeka Ustavnog suda, informacije bazirane na "cjelovitim, ali neslužbenim" brojkama bit će i prije toga dovoljne za procjenu imamo li Sabor s "čvrstom većinom", "tankom većinom", hoće li se formirati "stabilna vlast" za mandat ili bi se u dogledno vrijeme moglo opet birače zvati da obave svoju "građansku dužnost".

IZ MEĐIMURJA U SABOR

Šezdeset i dvoje kandidata

Na listama stranaka i koalicija birači će zasigurno tražiti koji kandidati bi mogli biti "međimurski zastupnici" u Saboru, odnosno tko od kandidata u III. izbornoj jedinici živi u Međimurju. Nije ih mali broj, iako Međimuraca na nekim listama niti nema, a ovisno o mjestu na listi i preferencijalnim glasovima ovisi hoće li i tko od njih stvarno i zakucati na vrata Sabora. "Međimurski kandidati" na listama su (redom kako se pojavljuju na zbirnoj listi u svih 17 lista): Sandra Herman iz Belice, Ervin Vičević iz Praporčana, Vladimir Jambrošić iz Dekanovca, Franjo Banec iz Palovca, Nikola Kos iz Preloga, Goran Rohaček iz Čakovca, Matija Kikelj iz Čakovca, Gordana Vuković iz Novakovca, Sonja Fažon iz Novakovca, Davor Vikert iz Čakovca, Marko Vresk iz Čakovca, Maja Odrčić Mikulić iz Šenkovca, Zoran Kadežabek iz Kuršanca, Jelena Gornik iz Novog Sela na Dravi, Nevenka Zdolec iz Šenkovca, Smail Husadžić iz Murskog Središća, Darko Horvat iz Donje Dubrave, Sunčana Glavak iz Čakovca, Nikolina Babić iz Čakovca, Dražen Srpak iz Murskog Središća, Bruno Grabar iz Čakovca, Ruža Novak iz Frkanovca, Danijela Bručić iz Pribislavca, Željko Pavlic iz Svete Marije, Zlatko Bacinger iz Čakovca, Nedeljka Novak iz Preloga, Miljenko Zelenbaba iz Čakovca, Zlatko Lovrenčić iz Palinovca, Sanja Bacinger iz Čakovca, Željko Ciglarić iz Nedelišća, Dragutin Šarić iz Čakovca, Josip Požgaj iz Čakovca, Vesna Pavlic iz Palinovca, Andreas Lisjak iz Svete Marije, Željka Novak iz Čakovca, Tina Mesarić iz Goričana, Matea Fučko iz Dunjkovca, Željko Knapić iz Pribislavca, Darko Sopić iz Čakovca, Ružica Knapić iz Pribislavca, Milan Palfi iz Pibislavca, Antun Mlinarić iz Čakovca, Slava Knapić iz Čakovca, Vinko Habjan iz Čakovca, Verica Bubek iz Pribislavca, Branko Vinković iz Belice, Ana Mihalic iz Pribislavca, Marija Šmitran iz Pribislavca, Dragutin Karnjuš iz Čakovec, Marija Knapić iz Pribislavca, Mira Strnad Horvatić iz Donjeg Zebanca, Stjepan Kovač iz Čakovca, Matija Posavec iz Čakovca, Petra Novinščak iz Sv. Martina na Muri, Bernarda Topolko iz Strahoninca, Vladimira Palfi iz Belice, Branimir Bunjac iz Mihovljana, Ivan Martan iz Čakovca, Denis Sakač iz Vratišinca, Dragan Pongrac iz Donje Dubrave, Jasna Hrlec iz Čakovca i Snježana Sabolek iz Dekanovca.

U III. izbornoj jedinici, koju čine Krapinsko - zagorska, Međimurska županija i Varaždinska županija predano je 17 stranačkih i koalicijskih lista koje biračima nude (abecednim redom): 1. Autohtona - hrvatska stranka prava, 2. Bandić Milan 365 -stranka rada i solidarnosti, Narodna stranka – Reformisti, Novi val - stranka razvoja, Hrvatska seljačka stranka "Stjepan Radić" i Blok umirovljenici zajedno, 3. Hrvatska stranka prava, Hrvatska čista stranka prava, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka, 4. Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Demokratski savez nacionalne obnove, Hrvatska kršćanska demokratska unija dr. Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava i Hrvatska demokratska stranka, 5. Most nezavisnih lista, 6. Pametno i Za grad, 7. Blokirani - deblokirajmo hrvatsku, 8. Braniteljsko domoljubna stranka Hrvatske, 9. Hrvatska demokratska zajednica, 10. Hrvatska stranka reda, 11. Hrvatski laburisti - stranka rada, 12. Međimurski demokratski savez, 13. Neovisna lista, 14. Nezavisna lista Stipe Petrina, Slobodna hrvatska, Pokret zajedno i Održivi razvoj hrvatske, 15. Socijaldemokratska partija hrvatske, Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka umirovljenika, 16. Zagorska stranka i Stranka umirovljenika te 17. Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih, Abeceda demokracije, Hrvatska demokratska seljačka stranka i Međimurska stranka.

KAKO BIRAMO ZASTUPNIKE

  • Za listu i po želji za određenog kandidata

Prema Zakonu u Hrvatski sabor zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijskom glasovanju. Birači mogu dati glas samo jednoj listi kandidata, a uz to i na glasačkom listiću označiti jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalim kandidatima. Preferirani glasovi se uvažavaju ako broj tih glasova kandidatu nije manji od 10 posto glasova koje je ukupno osvojila (njegova) lista. Izabrani su oni kandidati s liste koji dobiju najveći broj preferiranih glasova. Ako dva ili više kandidata dobiju isti broj preferiranih glasova, odlučuje poredak na listi, a ako preferencijalnim glasovima nije izabrano onoliko zastupnika koliko mandata pripada listi, preostala mjesta određuju se po redoslijedu na listi.

VAŽEĆI I NEVAŽEĆI LISTIĆI

Glasački je listić važeći ako je zaokružena samo lista ili lista i jedan kandidat na toj listi. Ako je zaokružena lista i više kandidata s te liste, glas se broji samo za listu, a ako je na listiću zaokružen samo jedan kandidat, ne i lista, glas se ipak pribraja i listi i kandidatu. U slučaju da je na listiću zaokružena lista, a kandidat na drugoj listi, glas dobiva samo lista, a ako je na listiću zaokružena jedna lista i jedan kandidat na toj listi, pa još jedan (ili više njih) na nekoj drugoj listi, glasovi se broje samo toj prvoj listi i na njoj zaokruženom kandidatu. Nevažeći je listić ako je neispunjen ili je popunjen tako da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača za koju je listu ili kandidata glasao, a nevažeći je i listić na kojemu je glasač zaokružio dvije ili više kandidacijskih lista. Nevažeći je i listić na kojemu su zaokružena dva ili više imena kandidata s različitih lista, a nije zaokružena nijedna lista, kao i listić na kojem je bilo što dopisano.