Politika i gospodarstvo 06.05.2018. 16:27. Zadnja izmjena: 06.05.2018. 16:29.

Uz nedavno proslavljeni Praznik rada

Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske: Reforme radnicima!

S Jasenkom Vukšić, predsjednicom Sindikata graditeljstva Hrvatske, Međimurkom, koja poznaje radničko okruženje, bilježimo nekoliko prigodnih misli uoči nedavno proslavljenog Praznika rada.

Međunarodni praznik rada je i Spomendan sv. Josipa radnika. No sad su svi djelatnici, kamo su nam nestali radnici, je li sad i sv. Josip – djelatnik?

- Radnici sa sigurnim radnim mjestima sve su više prošlost. Bojim se da sv. Josip, tesar u privatnom sektoru, nije više ni djelatnik, nego radnik koji ne zna koliko dugo će raditi i kada će i koliku plaću dobiti.

Imamo li razloga za proslave?

- Ima razloga za obilježavanje Praznika rada, već i zbog povijesnih razloga i sjećanja na događaje i žrtve u Chicagu 1886. godine i radničke zahtjeve simbolizirane u tri osmice (8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja) koji su suštinski aktualni i danas. Prilika je za prosvjedna okupljanja da uz potporu članstva i solidarnost građana jasno artikuliramo poruke i zahtjeve prema Vladi. 

Na teritorij danas razmrvljenog, a nekad jakog sektora, graditeljstva dolazi inozemna operativa. U čemu je defekt?

- Gospodarska kriza je predugo trajala, nije bilo strategije i uravnotežene investicijske izgradnje, nedostatak posla i nelojalna konkurencija uništile su hrvatske eminentne građevinske tvrtke i sada nam dolaze inozemne tvrtke  kao glavni izvoditelji radova i obiru vrhnje.

U egzodusu hrvatskog radništva u inozemstvo puno je građevinara. Novi granski kolektivni ugovor za graditeljstvo pozicionira najnižu osnovnu plaću na 3.750 kuna. Je li to dovoljno za zadržavanje radnika?

- Imamo ugovorene osnovne plaće za deset grupa složenosti poslova. To je prvi korak. Da bi se radnici zaista tako i plaćali nužna je kontrola provedbe ugovora u sektoru bez iznimke, što će poskupjeti radove, ali i eliminirati nelojalnu i damping konkurenciju.

U godišnjoj kvoti dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj od 21.210 dozvola čak 10.770 ih je za graditeljstvo. Tko će to spašavati naše graditeljstvo?

- Istočni susjedi nisu zainteresirani za rad u Hrvatskoj. Mi  smo im tek usputna stanica prema zapadnoj Europi. Imamo informacije da Vlada pregovora o međudržavnom sporazumu s Ukrajinom. Naša poruka je: inzistirat ćemo na primjeni granskog kolektivnog ugovora i na strance,  kako bi se spriječilo smanjenje cijene rada naših radnika!